Jesen je čas, ko se na našem krožniku znova znajdejo gobe. Gre za enega izmed najslastnejših sadežev, ki jih ponuja gozd. Danes vam predstavljamo štiri recepte z gobami, ki jih lahko pripravite z gozdnimi ali gojenimi gobami.
Naj bodo gobe kupljene ali sveže iz gozda, jih vedno shranjujte v papirnati embalaži – najboljše v papirnati vrečki za kruh. Pred uporabo morate gobe vedno oprati in očistiti. Gobe so občutljivo živilo, zato jih je najbolje jesti sveže pripravljene, pojesti pa jih je potrebno še isti čas, saj pogrevanje ni priporočljivo. Ker vsebujejo visok odstotek vode, jih ne kuhajte pri nizkih temperaturah. Pripravite jih pri srednji ali visoki temperaturi. Ne solite jih na začetku kuhanja, saj bodo takoj začele sproščati tekočino in postale gumijaste.
Pita s različnimi vrstami gob
Za pripravo testa potrebujete sledeče sestavine:
- 일반 밀가루 150g
- 150 g ostre moke
- 1 čajna žlička soli,
- 125 g hladnega masla
- 달걀 1개
- 계란 노른자 1개
- po potrebi 1-2 žlici mlačne vode
Za pripravo nadeva potrebujete sledeče sestavine:
- 100 g slanine
- 중위 1명
- 200 g različnih gob (lisičke, jurčki, šampinjoni..)
- 계란 3개
- 쿠킹 크림 200ml
- 100 g svežega kozjega sira
- 100 g sira cheddar
- poper, ščepec mletega čilija
준비:
V skledo stresite obe vrsti moke, sol in hladno maslo, narezano na tanke rezine. S prsti mešajte, dokler ne nastane mešanica drobljive strukture. Nato dodajte jajce in rumenjak ter zamesite v gladko testo, po potrebi lahko dodate dve žlici mlačne vode. Testo razvaljajte, ter ga postavite v kalup za pite, katerega ste prej premazali z maslom. Odvečno testo, ki štrli iz kalupa, odrežete. Posodo s testom postavite v hladilnik za najmanj pol ure. Ohlajeno testo nato prebodite z vilicami, ter ga pecite 15 minut na 170 stopinjah.
Ko se testo peče, pripravite nadev. V globljo ponev dajte malo masla in na trakove narezano slanino ter prepražite. Čez čas dodajte por in narezane gobe. V ločeni skledi zmešajte jajca, začimbe in sir. Mešanico gob in pora enakomerno porazdelite po na pol pečenem testu in prelijete z zmesjo, ki ste jo pripravili v ločeni skledi. Pecite približno 25 minut na 180 stopinj.
Instagram에서 이 게시물 보기
Testenine z omako iz šampinjonov
준비를 위해서는 다음 재료가 필요합니다.
- 150 g belih gob
- 150 g rjavih gob
- 양파 1개
- 중위 1명
- 버터 50g
- 2-3 stroke česna
- vejica svežega timijana
- ščepec mlete paprike
- 100 ml belega vina
- 150 ml jušne osnove
- 100 ml smetane za kuhanje
- 1 paprika
- 50 g paradižnika
- 신선한 파슬리
준비
Na segretem maslu prepražite drobno sesekljano čebulo in por. Ko se čebula zmehča, dodajte na koščke narezano papriko, paradižnik in nato gobe in na hitro prepražite. Dodajte sesekljan timijan in česen in dodatno pražite. Dodajte vino, jušno osnovo in začimbe. Kuhajte približno 15 minut, dokler se sestavine ne reducirajo. Odstranite iz ognja, ter v omako dodajte kuhane testenine po vaši izbiri.
Instagram에서 이 게시물 보기
Toast z gobami in špinačo
준비를 위해서는 다음 재료가 필요합니다.
150 g različnih mešanih gob
3 stroke česna
버터 50g
간장 1테이블스푼
150 g sveže špinače
모짜렐라 150g
ščepec čilija
빵 4조각
4 liste sira za toast
준비
Na segretem maslu prepražite narezane in oprane gobe, dodajte česen in sojino omako ter kuhajte približno deset minut. Špinačo operite, narežite ter jo blanširajte na maslu in čiliju. Na rezine toasta namažete maslo, dodajte kos sira, blanširano špinačo, gobe in mocarelo. Kruhke popecite na žaru ali v toasterju.
Solata iz gob in buče
준비를 위해서는 다음 재료가 필요합니다.
- 100 g mešane solate
- 150 g različnih gob
- 3 stroke česna
- 양파 1개
- 페타 치즈 100g
- mini pečena buča
- 파마산
- 버터 50g
- 올리브유
- 발사믹 식초
- žlička gorčice
- solatni dresing – po potrebi
준비
Na segreto ponev dodajte maslo in gobe ter vse skupaj prepražite. Proti koncu dodajte nasekljan česen. Bučo operite in očistite, ter jo pečite v pečici približno 40 minut, odvisno od njene velikosti. V skledo postavite oprano solato po želji, dodajte pečene gobe in čebulo, feta sir narezan na kocke in kroglice pečene buče. Prelijte z balzamičnim kisom, olivnim oljem, žličko gorčice in parmezanom. Po potrebi dodate tudi solatni preliv.
Kako shranjevati gobe
V kolikor ne morete porabiti celotnih gob lahko te tudi primerno shranite. Vrečko za kruh prepolovite na dve polovici. Med obe polovici položite neoprane in cele gobe. Papir bo vpijal odvečno vlago in gobe zato ne bodo postale mehke, plesnive ter neprivlačne na pogled. Gobe v hladilniku zdržijo približno teden dni. Pomembno je, da gob ne pospravljate v predale v bližini zelenjave in sadja, prav tako ne k živilom, ki imajo močne vonjave. Gobe se lahko prehitro navlažijo in spremenijo svoj okus. V kolikor bi jih radi shranili za daljši čas, jih raje zamrznite. Te očistite in narežite, ter jih shranite v zmrzovalnik.