올해 4월 24일, 우리는 처음으로 음식물 쓰레기 없는 슬로베니아의 날을 기념합니다. 우리는 또한 낭비되는 음식의 양을 줄이는 데 크게 기여할 수 있으며 따라서 천연 자원, 돈 및 포장의 불필요한 소비를 방지할 수 있습니다. 구매, 요리 및 식사 계획 방식에 작은 변화를 주면 시간을 절약하고 식습관을 개선하며 무엇보다도 환경 보호에 도움을 줄 수 있습니다.
Kolikokrat ste pogledali v hladilnik in daleč zadaj odkrili posodo, ki je bila tam shranjena, spregledana in pozabljena? Iz okoljskih, socialnih in finančnih razlogov je zato priporočljivo, da se hrana poskuša porabiti v celoti. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri porabi hrane.
Obroke načrtujte vnaprej
Načrtovanje obrokov pomaga pri tem, da zmanjšate količino zavržene hrane in njenih ostankov. Zato je dobro vnaprej načrtovati, kaj boste pripravili in skuhali iz sestavin, ki jih kupite v trgovini. Predvsem se skušajte izogibati impulzivnim nakupom. Z načrtovanjem ne prihranite le časa in denarja, temveč se izboljšajo tudi vaše prehranjevalne navade.
Hrano preverjajte in primerno shranjujte
Med zlaganjem novih živil v hladilnik, starejša živila vedno postavite v ospredje in na vidno mesto, saj se s tem zmanjša tveganje, da se živila pokvarijo še predno jih porabite. Ostanke hrane je priporočljivo shranjevati v steklene posode, saj te omogočajo, da je vidna njena vsebina.
Hrano zmrzujte
Zamrzovanje je odličen način za shranjevanje prevelikih količin in ostankov hrane. V zmrzovalniku lahko shranjujete različno vrsto hrane – od zelenjave, juh, različnih omake in mesa. Zmrzovati pa ni priporočljivo jedi z rižem, sirov, mlečnih izdelkov in ocvrte hrane, saj izgubijo svojo strukturo in hranilno vrednost.
Iz ostankov naredite novo jed
Malo domišljije in kreativnosti pripomore, da iz ostankov hrane pripravite marsikaj okusnega. Zelenjavo lahko porabite v različnih jedeh, kot so zelenjavne juhe, enolončnice, omake za testenine, sadje pa dodate v smutije, peciva in kompote. Če vam ostane goveje meso, lahko iz njega zvečer pripravite okusno solato. Ali pa meso preprosto izkoristite za pripravo raznovrstnih enolončnic. Iz ostankov piščančjega mesa si lahko naslednji dan pripravite slastne sendviče, kosti piščanca pa porabite za piščančjo jušno osnovo.
Reševanje kruha
Iz starega kruha lahko pripravite krušne drobtine in jih uporabite za panirane. Če pa kruh še ni popolnoma suh, ga narežite na kocke in z njimi zgostite juho. Kruhove kocke lahko tudi zamrznete in jih porabite za pripravo kruhovih cmokov. Star kruh lahko prav tako uporabite za pripravo okusnega zajtrka – narežite ga na rezine, pomočite v jajce ter pripravite francoski toast. Lahko pa ga pokapate z olivnim oljem, okrasite s paradižnikom in popečete v pečici.
Ustvarite domači kompost
Česar nikakor ne morete uporabiti vse hrane, jo kompostirajte. V domačem kompostu se mikroorganizmi ostanke hrane in ostale biomase razgradijo v temen, s hranili bogat kompost, ki je odličen za gnojenje domačega vrta. Če komposta nimate, organske odpadke zbirati ločeno in jih odlagajte v za to namenjene zabojnike.