fbpx

Slovenski dan brez zavržene hrane: Kako učinkovito porabiti ostanke hrane

Foto: Daria Shevtsova / Pexels

Letos 24. aprila prvič obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. K zmanjševanju količine zavržene hrane lahko veliko pripomoremo tudi sami in tako preprečimo nepotrebno porabo naravnih virov, denarja in embalaže. Z majhnimi spremembami v načinu kupovanja, kuhanja in načrtovanja obrokov lahko prihranimo svoj čas, izboljšamo prehranjevalne navade in predvsem pomagamo varovati okolje.

Kolikokrat ste pogledali v hladilnik in daleč zadaj odkrili posodo, ki je bila tam shranjena, spregledana in pozabljena? Iz okoljskih, socialnih in finančnih razlogov je zato priporočljivo, da se hrana poskuša porabiti v celoti. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri porabi hrane.

Obroke načrtujte vnaprej

Načrtovanje obrokov pomaga pri tem, da zmanjšate količino zavržene hrane in njenih ostankov. Zato je dobro vnaprej načrtovati, kaj boste pripravili in skuhali iz sestavin, ki jih kupite v trgovini. Predvsem se skušajte izogibati impulzivnim nakupom. Z načrtovanjem ne prihranite le časa in denarja, temveč se izboljšajo tudi vaše prehranjevalne navade.

Hrano preverjajte in primerno shranjujte

Med zlaganjem novih živil v hladilnik, starejša živila vedno postavite v ospredje in na vidno mesto, saj se s tem zmanjša tveganje, da se živila pokvarijo še predno jih porabite. Ostanke hrane je priporočljivo shranjevati v steklene posode, saj te omogočajo, da je vidna njena vsebina.

Ostanke hrane pravilno shranjujte v hladilnik ali zmrzovalnik.
Foto: Elle Hughes /Pexels

Hrano zmrzujte

Zamrzovanje je odličen način za shranjevanje prevelikih količin in ostankov hrane. V zmrzovalniku lahko shranjujete različno vrsto hrane – od zelenjave, juh, različnih omake in mesa. Zmrzovati pa ni priporočljivo jedi z rižem, sirov, mlečnih izdelkov in ocvrte hrane, saj izgubijo svojo strukturo in hranilno vrednost.

Iz ostankov naredite novo jed

Malo domišljije in kreativnosti pripomore, da iz ostankov hrane pripravite marsikaj okusnega. Zelenjavo lahko porabite v različnih jedeh, kot so zelenjavne juhe, enolončnice, omake za testenine, sadje pa dodate v smutije, peciva in kompote. Če vam ostane goveje meso, lahko iz njega zvečer pripravite okusno solato. Ali pa meso preprosto izkoristite za pripravo raznovrstnih enolončnic. Iz ostankov piščančjega mesa si lahko naslednji dan pripravite slastne sendviče, kosti piščanca pa porabite za piščančjo jušno osnovo.

Ostanke hrane lahko porabite za pripravo novih jedi.
Foto: Louis Hansel/ Unsplash

Reševanje kruha

Iz starega kruha lahko pripravite krušne drobtine in jih uporabite za panirane. Če pa kruh še ni popolnoma suh, ga narežite na kocke in z njimi zgostite juho. Kruhove kocke lahko tudi zamrznete in jih porabite za pripravo kruhovih cmokov. Star kruh lahko prav tako uporabite za pripravo okusnega zajtrka – narežite ga na rezine, pomočite v jajce ter pripravite francoski toast. Lahko pa ga pokapate z olivnim oljem, okrasite s paradižnikom in popečete v pečici.

Iz ostankov hrane in kruha lahko pripravite slastne sendviče.
Foto: Victoria Shes /Unsplash

Ustvarite domači kompost

Česar nikakor ne morete uporabiti vse hrane, jo kompostirajte. V domačem kompostu se mikroorganizmi ostanke hrane in ostale biomase razgradijo v temen, s hranili bogat kompost, ki je odličen za gnojenje domačega vrta. Če komposta nimate, organske odpadke zbirati ločeno in jih odlagajte v za to namenjene zabojnike.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!