좋아하는 초콜릿을 뜯어보니 "곰팡이"나 흰 가루처럼 보이는 흰 반점이 생긴 적이 있을 겁니다. 초콜릿은 곰팡이가 잘 생기지 않기 때문에 곰팡이가 생길 가능성은 매우 낮습니다. 그런데 초콜릿은 왜 이렇게 생겼을까요?
Izkazalo se je, da obstaja znanstveni razlog, zakaj je čokolada videti takšna. Ta čuden prah se imenuje čokoladni cvet. To se zgodi, ko se maščoba v čokoladi loči od preostalih snovi.
Ko čokolado pustite na toplem, se ta stopi. Maščoba se tako med segrevanjem in ohlajanjem loči od preostalih sestavin. Ko se ta dvigne na površje, ustvari bel, nekakšen prašen filter. Sladkor namreč kristalizira zaradi odvečne vlage.
Ali je takšno čokolado varno pojesti?
Okus čokolade se zaradi tega lahko spremeni, vendar je vseeno užitna. Čokolado je seveda najbolje hraniti pri sobni temperaturi. A poleti, ko je vroče je priporočljivo, da čokolado hranite v hladilniku, da se ne bo stopila ter zaradi čokoladnega cveta izgubila svojega okusa.