fbpx

Zakaj se na čokoladi pojavijo svetle lise?

Foto: envato

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste odprli vašo najljubšo čokolado in so bile na njej bele lise, ki izgledajo kot nekakšna "plesen" ali beli prah. Verjetnost za plesen je zelo majhna, saj je čokolada dokaj negostoljubna za tovrstno nadlogo. A zakaj čokolada pravzaprav dobi ta izgled?

Izkazalo se je, da obstaja znanstveni razlog, zakaj je čokolada videti takšna. Ta čuden prah se imenuje čokoladni cvet. To se zgodi, ko se maščoba v čokoladi loči od preostalih snovi.

Ko čokolado pustite na toplem, se ta stopi. Maščoba se tako med segrevanjem in ohlajanjem loči od preostalih sestavin. Ko se ta dvigne na površje, ustvari bel, nekakšen prašen filter. Sladkor namreč kristalizira zaradi odvečne vlage.

via GIPHY

Ali je takšno čokolado varno pojesti?

Okus čokolade se zaradi tega lahko spremeni, vendar je vseeno užitna. Čokolado je seveda najbolje hraniti pri sobni temperaturi. A poleti, ko je vroče je priporočljivo, da čokolado hranite v hladilniku, da se ne bo stopila ter zaradi čokoladnega cveta izgubila svojega okusa.

via GIPHY

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!