Płaski brzuch bez tłuszczu to marzenie niemal każdej kobiety. Jak go zdobyć, co jeść, aby przyspieszyć spalanie tłuszczu?
Ob poplavi izklesanih podob, ki smo jim danes priča na družabnih omrežij, ni nič nenavadnega, da tudi sami sanjamo o ravnem trebuščku in fit telesu. Pot do tega pa ni tako preprosta. Poleg redne telovadbe je potrebno poskrbeti tudi za pravilno prehrano. To je hrana (in pijača), ki naj bi vam pomagala pri topljenju odvečnih maščob okoli trebuha.
Oves in ječmen
Namesto riža ali krompirja si ob svoji jedi privoščite okusni kuhani ječmen ali oves, saj naj bi ta glede na raziskavo v American Journal of Clinical Nutrition, pomagala pri topljenju nevarnih maščob okoli trebuha. Dnevno si naj bi tako privoščili vsaj tri porcije polnozrnatih živil dnevno. Še posebej pa sta priporočljiva oves in ječmen, ki sta bogata z vlakninami in sladkorja v krvi naj ne bi dvignila tako kot beli ali pa rjavi riž.
Zielona herbata
Zeleni čaj je še od nekdaj znan kot čarobni topilec maščob. Njegova skrivna maščobotopna sestavina pa naj bi bila antioksidant katehin. V študiji v Journal of Nutrition so posameznikom 12 tednov dajali za piti zeleni čaj in neko drugo pijačo brez katehina, hkrati pa so ti morali vsak teden opraviti okoli 180 minut lažje vadbe. Po koncu raziskave so tisti, ki so pili zeleni čaj, izgubili 7,4 odstotkov več maščob okoli trebuha kot drugi. Katehin naj bi namreč spodbudil metabolizem in pospešil porabo maščobe.
Orehi in mandlji
Vključitev nekaj oreščkov v vašo prehrano bi vam lahko pomagala pri izgubi trebušne maščobe. V študiji v Archives of Internal Medicine so 1200 odraslih razporedili v tri skupine, kjer so se prehranjevali različno. V eni od skupin so dnevno pojedli malo manj ko 30 gramov oreščkov (večinoma orehov). Samo v tej skupini so posamezniki zmanjšali maščobo okoli trebuha. Tudi druge študije nakazujejo na pozitivne učinke oreščkov, seveda pa z njimi ne smete pretiravati. Oreški naj bi sicer vsebovali vlaknine, beljakovine in dobre maščobe.
Jagody
V studia na ameriški univerzi v Michiganu so podgane, ki so prejemale hrano z veliko maščob in malo maščob, prav tako vsak dan prejele 2 odstotka zaužitih kalorij iz borovničevega prahu. Po 90 dneh so vse podgane izgubile nekaj trebušne maščobe, izguba pa je bila pri teh na dieti z manj maščobami, večja. Borovnice namreč vsebujejo antocianine, ki naj bi na gene vplivali tako, da uravnavajo presnovo maščob, trdijo raziskovalci. Ena skodelica borovnic na dan naj bi imela podobne učinke na ljudi.
Fermentirane jedi
Kaj pomeni fermentirano? To je postopek naravnega kisanja, kjer postanejo določena živila bolj hranljiva, saj naj bi se jim povišala količina vitaminov, mineralov in encimov, zato je tudi lažje prebavljiva. Takšne jedi naj bi bile na primer miso, tempeh in kislo zelje. Odlična naj bi bila tudi kombucha,fermentiran napitek oziroma čaj, ki vsebuje vse koristi fermentiranih živil v obliki pijače, probiotične učinke pa naj bi imel tudi nesladkan grški jogurt. Izberite hrano, ki ima pet ali več vrst probiotičnih kultur v eni porciji.