Jakże jesteśmy jednostronni! Powiedziałbym, że lewicowe, bo zbyt często zatrzymujemy się jedynie w słoweńskich świątyniach kulinarnych na wschód od Geoss. Tyle wspaniałego jedzenia czeka na nas tuż przy granicy z naszą ojczyzną kurczaków. Brežice, dla wielu zapomniana część kulinarnej Słowenii, kryje w sobie kulinarną pierwszą ligę. W ...
Trg izgnancev 7
Brežice
Kako smo le tako enostranski! Levičarski, bi lahko rekel, saj se prepogosto ustavljamo le v slovenskih kulinaričnih hramih vzhodno od Geossa. Pa toliko neverjetne hrane nas čaka prav na desni meji naše kokošje domovine. Brežice, za marsikoga pozabljeni del kulinarične Slovenije pa skriva kulinarično prvo ligo. V Oštariji Debeluh se pod vodstvom Jureta Tomiča ustvarja dvodelna kulinarika. Imenu primerno nas bo Jure razveselil s pristno etnično hrano, kakršne ne najdemo na vsakem vogalu. Čevapi, uštipci, pleskavice, zajetna žlica pristnega kajmaka, pa najbolje še prebranec za povrh in kislo zelje, da požene prebavo. Ampak, naj nas banalnost južnih mesnin ne zavede. Debeluh skriva debelo skrivnost, gre za eno od petih slovenskih gostiln, ki je član JRE, Jeunes Restaurateurs d’Europe. Mladi evropski kulinariki! Se sliči hecno, kajne, ko govorimo o čevapih? Jure bo bolj zahtevne goste z veseljem premamil z eleganco kulinarike, ki bo vsakemu, še tako izbirčnemu visokojedcu odprla oči za kulinariko desno od sredine, obenem pa se mu bodo oči kar posvetile ob vinski ponudbi, ki ji ni para! Tisti, ki jim je pa za visoko kulinariko malo mar, pa se bodo vedno znova vračali na čevape.