fbpx

Uważaj na datę ważności: 5 rodzajów żywności, których nigdy nie należy spożywać po upływie daty ważności

Zdjęcie: envato

Imate v hladilniku nekaj živil, ki jim je pretekel rok trajanja? Preverite, če jih je sploh še zdravo zaužiti.

To so živila, ki jih ni več dobro uživati, če jim je pretekel rok trajanja. Veliko živil je namreč še vedno užitnih, tudi po preteku roka, nekatera med njimi pa lahko postanejo nevarna.

Warzywa liściaste

Če kupujete zapakiran motovilec, rukolo ali drugo zeleno listnato zelenjavo, se držite roka uporabe. Med tovrstno zelenjavo se namreč lahko razvijejo bakterije kot je E. coli. Čeprav na pakiranju piše, da je zelenjava predhodno oprana, jo je za vsak primer zato priporočljivo oprati.

Zdjęcie: Pixabay

Namazi

Namazi so lahko zelo nevarni, če jih uživamo po preteku roka trajanja. Pogosto uporabljamo isti nož za mazanje različnih živil, kar lahko privede do kontaminacije in razvoja škodljivih bakterij. Zato je pomembno, da namaze porabimo v času njihovega roka trajanja in pazimo na higieno pri uporabi.

Solate s krompirjem, mesom, ribami

Solate, ki vsebujejo krompir, meso ali ribe, so še posebej občutljive. Na primer, domača solata iz tune, če je takoj po pripravi shranjena v hladilniku, lahko zdrži tri do pet dni, preden se začne kvariti. Pomembno je, da takšna živila ne pustimo na sobni temperaturi več kot dve uri, saj to omogoči hitro rast bakterij.

Zdjęcie: Unsplash/Giorgio Trovato

Świeże soki

Sveže, neobdelane sokove je najbolje popiti čim prej po nakupu. Za razliko od predelanih sokov, ki so pasterizirani za uničenje škodljivih bakterij in imajo posledično daljši rok trajanja, naravni sokovi hitro postanejo prostor za bakterije. Nekateri hladno stiskani sokovi lahko zaprti trajajo do 30 dni, običajno pa jih je treba porabiti v štirih dneh.

Meso in ribe

S svežim mesom in ribami moramo biti še posebej previdni. Če kupljenega mesa ne boste pripravili v enem ali dveh dneh po nakupu, ga je najbolje takoj zamrzniti. Svežo ribo je priporočljivo hraniti v hladilniku samo en dan, piščanca in purana do dva dni, svinjino in govedino pa od tri do pet dni. Kuhano ali pečeno meso je najbolje porabiti v treh dneh.

Z Wami od 2004 roku

od roku 2004 badamy miejskie trendy i codziennie informujemy naszą społeczność obserwujących o najnowszych stylach życia, podróżach, stylu i produktach, które inspirują pasją. Od 2023 roku oferujemy treści w głównych językach świata.