Czy zupa szparagowa trafiła już na Twój stół tej wiosny? Szparagi lub szparagi, jak je potocznie nazywamy, to długo wyczekiwany dodatek do kuchni wraz z początkiem wiosny (okres zbiorów rozpoczyna się w marcu). Dlatego Zupa-Krem ze Szparagów idealnie nadaje się do przekształcenia ich w pyszny posiłek dla całej rodziny.
Szparag oz. beluši so ena prvi vrst pomladne zelenjave, kremna špargljeva juha pa je najboljši način kako iz njih izvabiti najboljše. Naberete jih lahko tudi sami, na sprehodu v gozdu. Našli jih boste predvsem med grmovjem. In če gredo gobarji po gobe v pokljuške gozdove kot verniki v Vatikan, gredo nabiralci špargljev srečo najraje poizkušati v primorske gozdove.
CZYTAJ WIĘCEJ: Przepis: pyszna zupa z mniszka lekarskiego
Toda pozor! To delikatesno poslastico lahko nabirate v omejenih količinah in sicer največ en kilogram na dan. Tako namreč pravi pravilnik o varstvu gozdov, ki določa, da lahko posameznik v rekreativne namene oz. za lastne potrebe nabere le kilogram zelnatih rastlin kamor sodijo tudi beluši oz. šparglji. Kar pa je čez glavo, da iz njih pripravite špargljevo juho za razširjeno družino.
Recept za kremno špargljevo juho:
Sestavine za špargljevo juho (za 4 osebe):
- 120 g svežih špargljev
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 žlički masla
- tymianek
- sól
- pieprz
- Parmezan
- 800 ml bulionu warzywnego
- sok cytrynowy
Postopek priprave špargljeve juhe:
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolilemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem času juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusi) soli in poprav ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!