A compota de morango caseira é uma compota da qual nunca se cansa e com o seu sabor e aroma agradável, vai sempre bem num pedaço de pão com margarina/manteiga ou como pasta em panquecas.
Verjetno ni boljšega za zajtrk kot geléia caseira na kruhu. Jagode, kraljice sadja, so vedno pravi užitek in teknejo v vsaki obliki. Če iz njih nastane domača jagodna marmelada, pa jih lahko uživate vse leto in ne le kot sezonski sadež.
CONSULTE MAIS INFORMAÇÃO: Receita: geléia de sabugueiro de flores de sabugueiro
Čeprav ne bomo uporabili želirnega sredstva, lahko jagodno marmelado po tem receptu v hladilniku hranimo ano inteiro!
Recept za domačo jagodno marmelado:
Sestavine za domačo jagodno marmelado (za 10 oseb):
- 1kg de morangos
- 800-900g de açúcar
- 2 limões
Postopek priprave domače jagodne marmelade:
Jagode operemo, jim odstranimo peclje, stresemo v skledo in prekrijemo s sladkorjem. Pokrijemo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan limoni prerežemo na polovico in ju ožamemo. Na kuhalnik damo kozico z dvojnim dnom, v katero stresemo sladkor in jagode ter dodamo limonin sok. Na blagem ognju pustimo, da počasi zavre. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Kuhamo še nekje 15 minut in medtem odstranjujemo peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverimo tako, da žlico marmelade prestavimo na hladen krožnik, počakamo tri minute in jo odrinemo s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavimo z vročine in jo hladimo cca 10 minut ter nato prestavimo v segrete kozarčke in neprodušno zapremo. Pa dober tek!