BAKALCA E ŽLIKROFI PARA VIAJANTES COM FOME Se dirigirmos ao longo do vale de Idrija em direção a Cerkno, em Sp. Viramos para Idrija pela ponte e subimos seguindo a indicação para Gostilna Mlinar, famosa pela sua caça e peixe marinho, mas não perca a sua oferta de pratos caseiros típicos da região de Idrija. Eles gostam de recorrer a Mlinar...
Žirovska cesta 4
Idrija
BAKALCA IN ŽLIKROFI ZA LAČNE POPOTNIKE
Če se peljemo po dolini od Idrije proti Cerknemu, v Sp. Idriji zavijemo čez most in navkreber sledimo tabli za Gostilno Mlinar, ki slovi po divjačini in morskih ribah, vendar ne spreglejmo njihove ponudbe domačih jedi, značilnih za idrijski konec. K Mlinarju radi zavijejo poslovneži na uradna kosila ali zaključene družbe na različna praznovanja, vendar gostoljubno sprejmejo tudi naključne popotnike, tudi takšne, ki se jim mudi in bi radi na hitro pojedli kaj dobrega. Pri Mlinarju vsak dan skuhajo kaj na žlico, najsi bo to goveji ali divjačinski golaž, vedno pa lahko naročite tudi jurčkovo juho s smetano. V sezoni zelja se pohvalijo z zeljno juho, ki jo skuhajo iz osmukanih zunanjih zelenih listov, zato ji rečejo kar smukavc. Tudi pozimi kuhajo zelje, vendar v času snega diši po kislem. Mlinarjeva specialiteta, ki jo vsekakor morate poskusiti, če ste seveda vsejed, je značilna idrijska jed bakalca ali kozličkova obara. Zraven postrežejo še domače žlikrofe, oboje je ravno prav pikantno, da malce razdraži brbončice. K tej izdatni jedi se prav lepo prilega primerno vino, najbolje ne presladko. Žlikrofi so izvrstni tudi zabeljeni z ocvirki ali v kombinaciji z jurčki ali gorgonzolo … Kdor ima rad vampe, ki si jih doma že redko privoščimo, naj k Mlinarju zavije sredi tedna, vampi so namreč na njihovem štedilniku vsako sredo, brez izjeme.