É hora de nossa cozinha cheirar a pão de mel, estrelas de canela, croissants de nozes, beijos de coco e outras guloseimas festivas que nos lembram que é hora de encontros felizes e doces festivos.
Pripravili smo 5 preprostih receptov, ki so kot nalašč za praznično sladkanje v krogu naših najdražjih.
1. Božične zvezdice
Ingredientes:
- 400g bele moke
- fermento em pó
- canela
- 200g masla
- 180g rjavega sladkorja
- 3 gemas
- 2 žlice kisle smetane
Preparação: V posodi zmešamo vse sestavine do gladkega. Testo dobro pregnetemo, razvaljamo in z modelčki oblikujemo v prekrasne zvezdice. Pri 200 stopinjah pečemo približno 10 minut oziroma dokler diešeči sladkorčki ne dobijo lepe barve.
2. Medeni medenjaki
Ingredientes:
- 150g margarine
- 2 jajca
- 500g bele moke
- 1 colher de cacau
- 150g medu
- fermento em pó
- açúcar baunilhado
- canela
- ruivo
- cravo
Preparação: Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, pecilni prašek, vanilijev sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Sestavine zmešamo v gladko maso brez grudic in jo vlijemo v brizgalko. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo poljubno velike kepice. Pečemo približno 7 minut na 180 stopinjah.
3. Kokosovi poljubčki
Ingredientes:
- 120g masla
- 80g sladkorja
- vanlijev sladkor
- 1 ovo
- 200g bele moke
- fermento em pó
- 50g kokosove moke
Preparação: Jajce, sladkor, maslo in žlico vanilijevega sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, žličko pecilnega praška in kokosovo moko. Sestavine temeljito pregnetemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo majhne kepice. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah.
4. Orehovi kifeljčki
Ingredientes:
- 500g bele moke
- 350g masla
- 150g mletih orehov
- 280g belega sladkorja
- 2 ovos
- 1 gema de ovo
- açúcar baunilhado
- açucar em pó
Preparação:
V posodo damo moko, razmehčano maslo, mlete orehe, sladkor, jajci, rumenjak in vanilijev sladkor. Sestavine dobro pregnetemo in gladko testo pustimo stati na hladnem približno pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo kifeljčke in jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Slastne rogljičke pečemo na 180 stopinjah približno 10 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.
5. Lešnikovi piškotki
Ingredientes:
- 220g masla
- 220g sladkorja v prahu
- 2 gemas
- canela
- 220g mletih lešnikov
- 400g pšenične bele moke
Preparação: Zmehšano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in masi postopoma dodamo rumenjake, žličko cimeta in mlete lešnike. Proti koncu dodamo tudi moko. Testo dobro pregnetemo in za približno pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo na tanko razvaljamo in s poljubnimi modelčki oblikujemo v piškotke veselih oblik. Pečemo približno 10 minut pri 200 stopinjah.