打开冰箱,发现里面有旧的剩菜,这无疑是最恶心的感觉之一。但事实并非一定如此。这里有 6 种可以重复利用食物残渣的方法,既节省食物又节省金钱。
1. Prezrelo sadje spremenite v sveže smutije
Sadje po nekaj dnevih morda ni več privlačno na pogled, vendar pa je enako hranljivo in okusno kot sveže sadje. Zato ga nikar ne zavrzite, temveč ga zamrznite in uporabite za smuti, ki si ga lahko privoščite kot zdravo malico ali pa zajtrk na poti.
2. Zelišča zamrznite za kasnejšo uporabo
Se je izkazalo, da potrebujete le žlico peteršilja, namesto celega šopka, ki vam sedaj veni? Naslednjič zelišča čimprej 冻结它 v kalupu za led in dodajte še malo 橄榄油. Zeliščno kocko nato preprosto položite v ponev, kjer pripravljate obrok in počakate, da se led stali.
3. Otrdel kruh uporabite za popečene kruhke, drobtine ali pa ga dodajte solati
Tudi star kruh lahko dobi novo priložnost. Lahko ga uporabite za popečene kruhke, ki jih boste postregli z jajci, slanino ali zelenjavo, lahko pa ga zmeljete v 面包屑. Ena od možnosti je tudi, da kruh od prejšnega dne narežete na kocke, ki jih potem dodate solati. Nobenega razloga ni, da bi star kruh končal v smeteh, razen seveda, če na njem najdete plesen, zato ga je treba pred uporabo dobro pregledati.
4. Iz prezrelega avokada naredite čokoladni puding
Avokado lahko ponovno uporabite za kremast čokoladni puding. Ta sadež lahko namreč služi kot sladilo in zmes naredi gladko in svilnato. Če pa pudingi niso vaša najljubša sladica, lahko avokado namesto tega uporabite kot nadomestek masla.
5. Iz prezrelih banan specite bananin kruh
Bananin kruh je klasična rešitev, ko se sprašujete, kako uporabiti prezrele banane. Strokovnjaki pa ugotavljajo tudi, da bolj kot je banana rjava, slajši okus ima, boljša pa je tudi za vašo prebavo.
6. Zelenjavo, ki vam je ostala, porabite za juho
Je v vašem hladilniku kup zelenjave, katere izgled je daleč od estetskega in počasi začenja propadati? Namesto, da jo zavržete, naredite juho iz mešane zelenjave, ki je ne le okusna, ampak tudi zelo zdrava.