fbpx

6 idej, kako ponovno uporabiti ostanke hrane

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Odpreti hladilnik in v njem najti stare ostanke hrane je gotovo eden najbolj zoprnih občutkov. Vendar ni nujno, da je tako. Sledi 6 načinov, kako lahko ostanke hrane ponovno uporabite in s tem privarčujete tako pri sami hrani kot tudi denarju.

1. Prezrelo sadje spremenite v sveže smutije

Sadje po nekaj dnevih morda ni več privlačno na pogled, vendar pa je enako hranljivo in okusno kot sveže sadje. Zato ga nikar ne zavrzite, temveč ga zamrznite in uporabite za smuti, ki si ga lahko privoščite kot zdravo malico ali pa zajtrk na poti.

Smoothie je odlična izbira za zajtrk ali malico Foto: Anna Tazarevich / Pexels

2. Zelišča zamrznite za kasnejšo uporabo

Se je izkazalo, da potrebujete le žlico peteršilja, namesto celega šopka, ki vam sedaj veni? Naslednjič zelišča čimprej zamrznite v kalupu za led in dodajte še malo olivnega olja. Zeliščno kocko nato preprosto položite v ponev, kjer pripravljate obrok in počakate, da se led stali.

3. Otrdel kruh uporabite za popečene kruhke, drobtine ali pa ga dodajte solati

Tudi star kruh lahko dobi novo priložnost. Lahko ga uporabite za popečene kruhke, ki jih boste postregli z jajci, slanino ali zelenjavo, lahko pa ga zmeljete v krušne drobtine. Ena od možnosti je tudi, da kruh od prejšnega dne narežete na kocke, ki jih potem dodate solati. Nobenega razloga ni, da bi star kruh končal v smeteh, razen seveda, če na njem najdete plesen, zato ga je treba pred uporabo dobro pregledati.

Star kruh lahko dobi novo priložnost Foto: Vita Marija / Murenaite

4. Iz prezrelega avokada naredite čokoladni puding

Avokado lahko ponovno uporabite za kremast čokoladni puding. Ta sadež lahko namreč služi kot sladilo in zmes naredi gladko in svilnato. Če pa pudingi niso vaša najljubša sladica, lahko avokado namesto tega uporabite kot nadomestek masla.

Recept: čokoladni puding s kavo in avokadom

5. Iz prezrelih banan specite bananin kruh

Bananin kruh je klasična rešitev, ko se sprašujete, kako uporabiti prezrele banane. Strokovnjaki pa ugotavljajo tudi, da bolj kot je banana rjava, slajši okus ima, boljša pa je tudi za vašo prebavo.

Ne bojte se prezrelih banan, saj so prav te najslajše Foto: Monstera / Pexels

Recept: najboljši veganski bananin kruh s čokolado in napolitankami

6. Zelenjavo, ki vam je ostala, porabite za juho

Je v vašem hladilniku kup zelenjave, katere izgled je daleč od estetskega in počasi začenja propadati? Namesto, da jo zavržete, naredite juho iz mešane zelenjave, ki je ne le okusna, ampak tudi zelo zdrava.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!