fbpx

Senzualni ples: ples ob drogu, ki dviguje samozavest

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Senzualni ples oziroma ples ob drogu je edinstvena oblika rekreacije, ki pripadnicam ženskega spola prebudi čutnost in ženstvenost, dviga samozavest, povrne vero v lastno telo, ga oblikuje ter krepi. Gre za kombinacijo plesnih gibov, pilatesa ter joge, ki se izvaja tudi s pomočjo droga.

Danes so ženskam vsiljeni stereotipi o lepoti, zato so pogosto negotove in obremenjene s svojim videzom. Ta način vadbe pa spodbudi žensko seksapilnost, saj ponovno začutijo svoje telo in ga sprejemajo takšnega kot je.

Zgodovina senzualnega plesa ali plesa ob drogu

Korenine plesa ob drogu segajo vse do prvih antičnih erotičnih plesov, poganskih in ritualnih plesov za časa Sumercev in starih Rimljanov. Drugi ga povezujejo s kitajskimi akrobati iz 12. stoletja. Tretji s tradicionalnim indijskim akrobatskim športom Mallakhamb. Tu gre za najrazličnejše gibe in položaje na drogu, ki vsebujejo ravnovesje moči, okretnosti in natančnosti. Nekateri ga primerjajo s provokativnimi plesi Hoochie coochie, ki so jih leta 1800 izvajale plesalke na različnih potujočih sejmih in šotorih. Leta 1968 pa se je v zgodovino plesa zagotovo zapisala umetnica Belle Jangles. Njen nastop v nočnem klubu je bil prvi uradno posneti tovrstni ples. Kasneje je ples zavzel celotne ZDA, Avstralijo in Evropo ter se iz striptiz in nočnih barov začel seliti v telovadnice in plesne studije. Danes je to športna disciplina, ki zahteva veliko truda.

Kako se izvaja ples ob drogu

Gre za kombinacijo “floor” in stoječega plesa, ki traja 120 minut. Pri del treninga se opravi v ležečem položaju, brez uporabe ogledal. Gre za elemente čutnega plesa, kjer ob šibki svetlobi, glasbi in z zaprtimi očmi izvajate elemente podobne jogi in pilatesu. Tu spoznavate, občutite, ljubite in odkrivate svoje telo na povsem drugi ravni. Drugi del vadbe poteka v stoječem položaju, kjer se začnete spoznavati in učiti prvin plesa ob drogu. Takšen način vadbe je primeren in prilagojen vsaki ženski, ne glede na starost, postavo in telesno pripravljenost.

S takšnim načinom vadbe v zelo kratkem času dosežete boljšo kondicijo. Poveča se prožnost vašega telesa, topijo se kilogrami, dvigne se raven zadovoljstva in energije. Vsekakor pa pridobite samozavest in ponovno ljubite svoje telo in sebe kot žensko. Ta ples je veliko več kot rekreacija. Je umetnost s poudarkom na estetiki giba ter čutnosti gibanja. Zato tudi če ste popolna začetnica v tej vadbi, naj vas ne bo strah najti sebe in z njo začeti. Čeprav je na začetku videti izjemno zahtevno, lahko ples čez čas zlahka osvojite in vedno bolj napredujete.

V Sloveniji se je ples od drogu razcvetel leta 2009. Ob začetkih so se seveda soočali s predsodki, da je to enako kot striptiz. A nova športno-umetniška disciplina se je vseeno začela hitro širiti. Odpirati so se začeli številni studiji po vsej Sloveniji. Vse več deklet je začelo plesati, skrbeti za svoje telo in samozavest. Ples pa je postal tudi atrakcija v številnih priljubljenih televizijskih oddajah.

Najbolj medijsko znana osebnost, ki se ukvarja s senzualnim plesom je bivša žena Sebastiana Cavazze – Martina Vrhovnik, ki je pred 10 leti odprla salon za senzualni ples, ki ga vodi še danes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TSPOT Sensual (@tspotsensual)

Prav tako se lahko spomnite Tjaše Dobravec, ki je nase prvič resno opozorila v šovu Slovenija ima talent in v katerem je postala tudi zmagovalka. Od takrat gre njena pot samo navzgor, saj pobira nagrado za nagrado.

Tjaša Skubic je ena izmed najuspešnejših mladih slovenskih športnic, ki ji je uspelo doseči veliko uspehov v svojem športu. Na svojem instagram profilu navdušuje z več kot sto tisoč sledilcev z vsega sveta, ki so očarani nad njenimi vrhunskimi plesnimi gibi in ženstveno eleganco, ki jo ustvarja med vse bolj priljubljeno vrsto plesa.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!