fbpx

Janez Uršič:“食谱代代相传。”

Janez in Zvonka Uršič.

Lastnik ter glavni kuhar gostilne Pri planinskem orlu je Janez Uršič. Vitalen možak zgodnjih šestdesetih, potomec bistriških divjih lovcev, z družino v domači gostilni uspešno nadaljuje tradicijo svojih staršev in starih staršev.

Od kod recepti in znanje za pripravo dobrot?

Kuhalnica, strast do kuhanja ter ljubezen do narave, hribov in lova, so mi bili položeni že v zibelko. Odraščal sem domala v kuhinji domače gostilne ob štedilniku na drva. Motovilil sem pod nogami babic in tet, neprekosljivih mojstric izvirne domače in takratne meščanske kuhinje.

Kaj moramo pri vas poskusiti?

Klasične tradicionalne domače jedi ter divjačino. Pripravljam jih po receptih, ki v naši gostilni prehajajo iz roda v rod. Pripravljamo tudi domače suhomesnate divjačinske izdelke, kot so klobase, pršut iz jelena ali divjega prašiča …

Obstajajo okusi, ki se z divjačino še posebno dobro razumejo?

Divjačina se odlično ujame z različnimi gozdnimi sadeži, brusnicami, gobami, prostorastočimi začimbnimi zelišči … Ustrezne priloge, kot so različni štruklji, kruhovi cmoki, kaše, pa zgodbo lepo zaokrožijo. Tudi kozarec dobrega kakovostnega vina iz naše bogato založene vinske kleti naredi svoje.

Kako poskrbite za raznovrstnost jedi pri vas?

Svojo lakoto pri nas potešijo tudi ljubitelji rib, vegetarjanci, vegani, presnojedci in ljudje s posebnimi prehranskimi potrebami, le na to nas morajo prej opozoriti. Slovenska tradicionalna kuhinja ponuja kopico zanimivih, a že nekoliko pozabljenih jedi, ki jih z malce iznajdljivosti in ustvarjalne žilice lahko uvrstimo na trendovske jedilnike.

Kaj boste pridali projektu Okusi Kamnika?

Firštov golaž, gamsovo juho in telečji rajželc ‒ tradicionalne jedi iz doline Kamniške Bistrice.

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。