fbpx

斯洛文尼亚美食指南 Gault&Millau 评选的 2022 年最佳餐厅

Slovenska kulinarika je v razcvetu ? Foto: Hiša Franko

今年,最具影响力的国际餐厅指南之一《Gault&Millau》再次出发,探索斯洛文尼亚的美食美酒佳肴。最后,他们揭晓了 2022 年 Gault&Millau 斯洛文尼亚特别奖评价最高的餐厅和获奖者。我们为您准备了一份根据 Gault&Millau 评选的最值得一游的餐厅名单。

Inšpektorji mednarodnega vodnika 高特米罗 se strinjajo, da je slovenska kulinarika v razcvetu. O tem priča dejstvo, da so na lestvico najboljših gostincev uvrstili kar 8 restavracij, 2 mlada talenta2 priljubljeni zbirališči. Celoten izbor, ki so ga sestavili, bo znan v drugi polovici marca– takrat namreč izzide letošnji vodnik, ki ga je podprla tudi Slovenska turistična organizacija (STO).

Foto: gaultmillau.com

Podelitev Gault&Millau

Podelitev nagrad Gault&Millau je letos potekala v virtualnem svetu, sklenila pa se je z željo po vnovičnem srečanju v živo, seveda za mizo, obloženo s slastnimi dobrotami. Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, je gostincem izrekla slavnostno sporočilo: “Tudi preteklo leto za gostince ni bilo enostavno, zato je še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima neumorno premikajo meje v svetu gastronomije. Prejemniki posebnih nagrad in vsi uvrščeni v vodniku predstavljajo bogate in raznolike okuse Slovenije tako na krožniku kot v kozarcu. In za to si zaslužijo vse čestitke in pohvale. Pa tudi podporo.”
Pomen gastronomije je nato podprla tudi Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije, ki je dodala: “Še posebej v zadnjih letih je slovenska gastronomija deležna izredne pozornosti mednarodne strokovne, medijske in splošne javnosti, ki Slovenijo v sam vrh lestvic priporočenih držav pogosto uvrščajo prav na osnovi gastronomije.”

Chef tradicije Uroš Gorjanc Foto: Cveto Sonc

Dobitniki nagrad Gault&Millau

Eno najpomembnejših priznanj, ki ga lahko dobi restavracija, se imenuje štiri kape. Le-te potrjujejo izredno 质量卓越. Uspešno so jih ohranile 洛伊泽特旅馆, 登克之家, 奥斯特里娅·德贝鲁, 麦餐厅, 餐厅和咖啡厅弗兰科的房子, jagodnemu izboru pa sta se pridružili še Restavracija Pavus爬坡道.
Nato je Gault&Millau podelil še nagrade za najboljše chefe. Prestižni naziv chef leta je prejel promotor divje hrane na Slovenskem Marko Pavčnik 从餐厅 孔雀 na gradu Tabor Laško, naziv chefa prihodnosti pa je pripadel ambasadorju Istre Filipu Matjažu iz portoroške Restavracije COB. Chef tradicije je postal Uroš GorjancGostilne Krištof v Predosljah pri Kranju.

Chef leta 2022 Marko Pavčnik Foto: Peter Irman

在类别中 Mladi Talent sta nagrado prejela kar dva chefa in sicer Marko MagajneMarko VršičGalerije okusov, ki se nahaja v Novem Celju. Kljub svoji mladosti oba kuharska mojstra z izražanjem svojih veščin jedi povzdihujeta do samih višav kulinaričnih višav.
Nagradi v kategoriji POP sta bili podeljeni ljubljanskemu Dvornemu Baru, za katerega velja, da je vinsko kulturo približal ljudem, in kobariška 波隆卡之家, namenjena ljubiteljem 轻松的气氛okusnih poslastic.

Mladi talent Marko Vršič
Mladi talent Marko Magajne

Pomemben del kulinarične izkušnje so tudi natakarji 或者 sommelierji. Nagrado na tem področju je prejel Gregor Kren iz novomeške Hiše Fink, ki si jo je prislužil s svojo profesionalnostjo, 知识občutkom za goste.
In ker se vsem kdaj prileže tudi nekaj sladkega, so bile nagrade razglašene tudi na področju slaščičarn. Za najboljšo letos velja 斑马糕点店, kjer ustvarjalci okusnih dobrot sledijo filozofiji Tomija Češka: najprej se je treba do obisti naučiti osnov, nato pa ustvarjati po svojem okusu.

Seznam nagrad po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022:

1. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape

2. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape

3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape

4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape

5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape

6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

7. Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape

8. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape

Chef leta: Marko Pavčnik, Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško

Chef tradicije: Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof, Predoslje

Chef prihodnosti: Filip Matjaž, Restavracija COB, Portorož

Mladi talent: Marko Magajne, Galerija okusov, Novo Celje

Mladi talent: Marko Vršič, Galerija okusov, Novo Celje

Najboljši sommelier: Gregor Kren, Hiša Fink, Novo mesto

Najboljši POP: Dvorni bar, Ljubljana

Najboljši POP: Hiša Polonka, Kobarid

Najboljša slaščičarna: Zebra Patisseries, Ljubljana

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。