Panettone是一种传统的圣诞蛋糕,起源于米兰,最终成为整个意大利圣诞节的象征。它是一种以水、面粉、蛋黄和黄油为基础的发酵面团,其中添加了葡萄干和蜜饯橙皮。从模具中取出后,蛋糕具有特有的圆顶形状。下面是真正的自制意大利节日糕点的食谱,即使对于那些不擅长烹饪的人来说,也一定会成功。
他说 domači panettone je odlična ideja za božični čas. Poskusite in letos na praznično mizo prinesite mehak in dišeč panettone, ki bo svež ostal do enega tedna.
Pravi domači italijanski panettone
组成部分
- 150 毫升 温牛奶
- 2 žlički suhega kvasa
- 100克糖
- 3个鸡蛋
- 175 克 融化的黄油
- 3 žlice vina marsala ali prošeka
- 1茶匙香草精
- 500 克 面粉
- ½ 茶匙盐
- 150 克 葡萄干
- 4 žlice pomarančnega soka
- 75 g kandirane pomarančne lupine
- olje za kalup
方向
- V manjši posodi zmešajte mleko in kvas.
- V drugi posodi zmešajte sladkor in jajca, dokler ne dobite kremasto zmes. Primešajte stopljeno maslo, vino in vanilijev ekstrakt.
- V posodo za mešanje dajte moko in sol, kvašeno mleko, mešanico jajc in sladkorja ter z električnim mešalnikom z nastavki za vzhajano testo mešamo 10 minut na najnižji hitrosti.
- Posodo pokrijete s čisto krpo in pustite, da zmes vzhaja na toplem, dokler se ne podvoji, približno 2 uri.
- Medtem namočite rozine v pomarančni sok ali žganje.
- Namastite 18 cm globok model za panettone. Na dno položite peki papir, stranice modela pa obložimo z dvojno plastjo peki papirja do višine 10 cm.
- Testo razvaljate na pomokani delovni površini, vanj vmešate rozine in kandirano pomarančno lupinico ter nežno gnetete 3 do 4 minute.
- Testo oblikujte v kroglo in položite v pripravljen model. Pokrijte s čisto krpo in pustite vzhajati 45 minut do 1 ure oziroma dokler se ponovno ne podvoji. Pečico segrejte na 180 °C.
- Zgornji del panettona premažite s stepenim jajcem in potresete z mandlji.
- Pečete približno 55 minut oziroma dokler testo dovolj naraste in dobi zlato rumeno barvo.
- Odstranite iz modela in pustite, da se ohladi. Tik pred serviranjem potresete s sladkorjem v prahu.