fbpx

Recept: domači panettone, ki vam bo zagotovo uspel

Tradicionalni italijanski kolač

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Panettone je tradicionalnen božični kolač, ki izvira iz Milana in je sčasoma postala simbol božiča po vsej Italiji. Gre za kvašeno testo na osnovi vode, moke, rumenjakov in masla, ki so mu dodane rozine in kandirana pomarančna lupina. Ko ga vzamemo iz kalupa, ima kolač značilno kupolasto obliko. Spodaj sledi recept za pravi, domači panettone, ki bo zagotovo uspel tudi tistim, ki se v kuhinji slabo znajdejo.

Pravi domači panettone je odlična ideja za božični čas. Poskusite in letos na praznično mizo prinesite mehak in dišeč panettone, ki bo svež ostal do enega tedna.

Pravi domači italijanski panettone

  • Obroki: 12 porcij
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 150 ml toplega mleka
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 175 g stopljenega masla
  • 3 žlice vina marsala ali prošeka
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 500 g moke
  • ½ čajne žličke soli
  • 150 g rozin
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • 75 g kandirane pomarančne lupine
  • olje za kalup

Navodila

  1. V manjši posodi zmešajte mleko in kvas.
  2. V drugi posodi zmešajte sladkor in jajca, dokler ne dobite kremasto zmes. Primešajte stopljeno maslo, vino in vanilijev ekstrakt.
  3. V posodo za mešanje dajte moko in sol, kvašeno mleko, mešanico jajc in sladkorja ter z električnim mešalnikom z nastavki za vzhajano testo mešamo 10 minut na najnižji hitrosti.
  4. Posodo pokrijete s čisto krpo in pustite, da zmes vzhaja na toplem, dokler se ne podvoji, približno 2 uri.
  5. Medtem namočite rozine v pomarančni sok ali žganje.
  6. Namastite 18 cm globok model za panettone. Na dno položite peki papir, stranice modela pa obložimo z dvojno plastjo peki papirja do višine 10 cm.
  7. Testo razvaljate na pomokani delovni površini, vanj vmešate rozine in kandirano pomarančno lupinico ter nežno gnetete 3 do 4 minute.
  8. Testo oblikujte v kroglo in položite v pripravljen model. Pokrijte s čisto krpo in pustite vzhajati 45 minut do 1 ure oziroma dokler se ponovno ne podvoji. Pečico segrejte na 180 °C.
  9. Zgornji del panettona premažite s stepenim jajcem in potresete z mandlji.
  10. Pečete približno 55 minut oziroma dokler testo dovolj naraste in dobi zlato rumeno barvo.
  11. Odstranite iz modela in pustite, da se ohladi. Tik pred serviranjem potresete s sladkorjem v prahu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!