这次我们为大家准备了一道美味的自制意大利节日糕点食谱,让今年的圣诞节和新年假期变得更加美好。虽然这是一道相当复杂的甜点(有的地方需要3天或更长时间准备),我们还是找了一个稍微简单一点的版本,同样美味。
Prav gotovo ste že kdaj poskusili italijanski sladek kvašen kolač 节日糕点, ki ga lahko na trgovinskih policah opazite prav v času božično-novoletnih praznikov. To odlično pecivo, ki ima svoje korenine v Milanu, pa lahko naredite tudi doma. Pravi panettone mora imeti naribano limonino lupinico, dodatki pa so seveda različni. Če je v njem 蜜饯, potem govorimo o panettonu,如果是 le testo, je to pandoro, seveda pa boste v podobnih kolačih zasledili še več vrst dodatkov, kot so razni nadevi, koščki čokolade, oreški in sadje。我们已经为您准备好了 recept za preprost domači panettone, ki je še slastnejši kot tisti, ki ga kupite v trgovini.
附: Verjame se, da je ime sladice, katere peka sega tja nazaj v srednji vek, skrajšana verzija za pane di Tonio (Tonijev kruh). Po eni izmed zgodb naj bi bil Tonio reven milanski pek, ki je kolač pripravil kot doto za hčerko, zaljubljeno v plemiča. Spet drugi pravijo, da je Tonio delal kot chef na dvoru. Ko nekega božiča ni imel sladice, je pripravil kolač iz vseh sestavin, ki jih je imel na voljo.
成分:
- 1 žlica suhega aktivnega pekovskega kvasa
- 250 ml mlačne vode
- 5 žlic sladkorja v prahu
- 2个蛋
- 110 g manj mastnega jogurta
- 1茶匙香草精
- 2 žlici naribane limonine lupinice
- 1茶匙肉桂粉
- 1/4 茶匙盐
- 300 g navadne moke
- 200 g polnozrnate pšenične moke
- 80 g temnih rozin (zante currant)
- 80 g svetlih rozin (sultana)
- 1汤匙糖粉
- 融化的黄油
准备:
V srednje veliki posodi zmešajte peskovski kvas, vodo in sladkor v prahu. Pokrijte in pustite stati 10 minut, da nastane penasta masa. K masi dodajte jajca, jogurt, vaniljo, limonino lupinico, cimet in kvas. Dobro premešajte. Postopoma dodajte še moko in mešajte, da testo postane obvladljivo in lahko naredite kepo. Testo položite na rahlo pomokano površino in gnetite 5 do 10 minut. Po potrebi dodajte moko, dokler testo ni mehko in prožno, a ne lepljivo. Testo položite v večjo, rahlo namaščeno skledo, pokrijte s krpo in pustite da vzhaja na toplem kakšno uro (da se velikost testa podvoji).
Pečičo segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač za panettone rahlo namastite. V manjši posodi zmešajte suho sadje in žlico sladkorja v prahu. Testo ponovno prenesite na pomokano površino in vanj vgnetite sadno mešanico. Oblikujete testo v kroglo, položite v pripravljen pekač, ohlapno pokrijte s krpo in pustite, da vzhaja še 30 minut. Kolač se bo dvignil čez rob pekača. Premažite ga s stopljenim maslom.
Panettone pecite 45 minut oziroma da postane kolač zlatorjav. Če boste opravili test z zobotrebcem, mora ta iz kolača priti suh.
Ko boste panettone postregli, ga najprej popolnoma ohladite. Uporabite nazobčan nož in narežite dolge ter tanke rezine iz sredine kolača. Pa dober tek!