Zázvor je nejen zdravým a chutným doplňkem pokrmů, ale voňavá hlíza působí blahodárně i na naši pohodu a krásu. Zde je několik důvodů, proč by se zázvor měl stát vaším spojencem krásy číslo jedna…
Zrzavý je magična rastlina, ki je priljubljena predvsem zaradi izjemnih prehrambenih in zdravstvenih lastnosti. Zrzavý je popularen tako v alternativni kot tudi klasični medicini, z njim pa radi eksperimentirajo tudi kuharji povsod po svetu. Zrzavý pri Kitajcih velja za zdravilo za sto bolezni, od nekdaj pa z njim lajšajo zdravstvene težave tudi v Indiji. Pomaga pri slabi prebavi, zgagi, in slabosti, stimulira krvni obtok, pomaga pri vnetju grla in ima antiseptične lastnosti, kar pomeni, da deluje antiinflamatorno. Zaradi svojih pozitivnih lastnosti je čedalje bolj popularen tudi pri nas, in to ne samo v kuhinji ter v čaju proti prehladu, ampak tudi pri negovanju našega telesa od znotraj.
Hujšanje
Ingverjev čaj ne pomaga zgolj pri lajšanju prehlada, ampak pomaga tudi pri izgubljanju kilogramov, saj odganja signale lakote in našemu organizmu daje občutek sitosti. Prav tako spodbuja presnovo. Priporočljivo je, da skodelico čaja spijemo do 15 minut pred obrokom. Ingverjevemu čaju lahko za še boljši učinek dodamo limono in med pa tudi cimet, ki skupaj z ingverjem tvorijo zdravilno bombo, ki izboljša imunski sistem, telesu zagotovi veliko mero vitaminov, pomirja in deluje antiinflamatorno. V pol litra vrele vode dodamo 1,5 žlice naribanega ingverja in na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Ko se čaj ohladi, mu dodamo 2 žlici medu, sok polovice limone, ščepec cimeta in po želji nekaj kock ledu.
Antioxidanty
Ingver vsebuje veliko mero antioksidantov, ki iz naše kože odstranjujejo strupene snovi in pospešujejo prekrvavitev ter tako uspešno zavirajo staranje.
Sijoča koža in močni lasje
Ohlajen ingverjev čaj lahko uporabljamo kot osvežilni tonik za kožo, ki zagotovlja sijočo in zdravo polt. Svež ingverjev sok blaži opekline, koren pa zmanjšuje tudi neprijetno izpadanje las.