fbpx

Resepti: seljanmarjahillo seljankukista

Bezgova marmelada iz bezgovih cvetov

Olemme jo opetellut valmistamaan seljanmarjasiirappia ja paistettuja seljankukkia ennen kuin jäämme kaipaamaan seljankukkia, ja olemme ottaneet käyttöön seljankukista tehdyn seljanhillon reseptin. Tätä kohtaamme käytännössä kaikkialla, mutta harvoin ymmärrämme, että muutamalla kymmenellä kukalla saamme virkistävän juoman koko kesäksi ja muutamalla kukalla saamme herkullisen aterian, mukaan lukien aamiaisen, mikä on seljanmarjan vika. Seljankukista valmistettu hillo.

Bezgova marmelada iz bezgovega cvetja je omamno dišeč žele, ki ga pripravimo iz manj kot desetih bezgovih cvetov in ga lahko uporabimo kot namaz za kruh ali palačinke. Bezeg je pogosto spregledana rastlina, ki jo lahko uporabimo v celoti, od poganjkov do jagod. Trenutno bezeg cveti, kar je treba izkoristiti.

Hitro po bezgove cvetove preden odcvetijo!
Hitro po bezgove cvetove preden odcvetijo!

Seljasiirappi smo že obdelali, ocvrte bezgove cvetove tudi, zdaj pa je čas, da si pogledamo še, kako iz bezgovih cvetov pripraviti bezgovo marmelado.

LUE LISÄÄ: Resepti: paistettua seljankukkia

Bezeg ima poleg odličnega okusa tudi številne zdravilne lastnosti, zato ni razloga, da ga ne bi uporabili v kulinariki. In brez skrbi; če ste zamudili cvetenje bezga, še ne vrzite puške v koruzo. Na višjih lega cveti teden do dva kasneje kot v nižinah.

Recept za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:

Sestavine za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:

  • od 8 do 10 bezgovih cvetov
  • 1 sitruuna
  • 600 g sokeria
  • 1 vrečka želina
Bezgova marmelada za osvežujoč zajtrk.
Bezgova marmelada za osvežujoč zajtrk.

Postopek priprave bezgove marmelade iz bezgovih cvetov:
Najprej blago otresemo in očistimo bezgove cvetove (jih ne umivamo!), ki smo jih nabrali v suhem, sončnem vremenu proč od smoga. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode gresta dve žlici kisa ali limoninega soka). Limono ožamemo, da dobimo sok. Pred vlaganjem marmelade v kozarčke za vlaganje le-te za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Pritresemo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes s površine odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem. Pa dober tek!

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.