Frutabela on hedelmä-muroviipale ja synonyymi terveelliselle välipalalle, joka täyttää meidät energialla. Se on täynnä pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja viljoja. Se toimittaa meille kuituja, omega-3-, -6- ja -9-rasvahappoja, kalsiumia, kaliumia, rautaa, magnesiumia sekä E- ja B-vitamiineja. Se on välipala tai energialisä urheilijoille. Haluatko tehdä oman frutabellosi kotona? Sitten kotitekoisen frutabela-resepti on täydellinen sinulle.
Frutabela je izjemno priljubljena sadno-žitna ploščica. Je zdrava, okusna in slovenske izdelave. Pa ste vedeli, da lahko te polnovredne rezine izdelate tudi sami doma?
LUE LISÄÄ: Recept: pustni krofi z Nutello
Domača frutabela je tako kot originalna primerna za malico ali kot vmesni obrok.
Recept za domačo frutabelo:
Sestavine za domačo frutabelo (lahko jih prilagodite svojim željam, okusu oz. potrebam):
- 50 g tummaa suklaata
- 4 žlice zmehčanega masla
- pest sesekljanih orehov
- pest sesekljanih lešnikov
- pest suhega sadja (npr. marelic)
- pest sesekljanih mandljev
- 2 pesti žitnih kosmičev
- 4 žlice tekočega medu
Premaz:
- 150 g belih čokoladnih solzic
Postopek priprave domače frutabele:
Najprej z nožem sesekljamo orehe, lešnike, mandlje in čokolado (koščki so lahko različne velikosti), ki jim nato v posodi dodamo vse ostale sestavine. Maslo narežemo na tanke plasti in ga vmešamo med sestavine, da se porazgubi. Dodamo še med (če uporabljate kristaliziranega, ga prej stopite). Maso razporedimo po pekaču (višina ploščine naj bo med enim in poldrugim centimetrom), ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija, sadno-žitne ploščice pa pečemo okoli 20 minut. Masa bo mehka in bo lahko lezla narazen, zato ob strani na primer z nožem potisnemo sadno-žitno ploščo skupaj v pravokotnik in pustimo, da se ohladi (cca 2 uri). Ohlajeno nato razrežemo na poljubno velike ploščice. Za karseda originalen videz nato nad vodno kopeljo stopimo bele čokoladne kapljice in s stopljeno čokolado rezino premažemo. Pustimo stati še kakšno uro, da se strdi. Pa dober tek!