Chia-siemenet ovat äärimmäisen terveellisiä, sillä ne parantavat ruoansulatusta, niillä on tulehdusta estävä vaikutus, ne pitävät huolta sydämemme terveydestä, alentavat verenpainetta, antavat meille energiaa ja toimittavat meille omega-3-rasvahappoja.
Poleg zdravih maščob vsebujejo tudi izredno veliko beljakovin, vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov (kalcij, magnezij, fosfor in železo). Chia semena lahko za kremasto strukturo in boljšo vezavo uporabimo pri pripravi smoothijev, kruha in slaščic. Nam so vsekakor najbolj všeč v obliki slastnega pudinga, ki zagotovo nasiti.
Chia puding s kakavom in sezonskim sadjem
Potrebujemo:
- 1 skodelica riževega/mandljevega/kokosovega mleka
- 3 žlice semen Chia
- 1 persikka
- 1/2 banane (narezane na kolobarje)
- 1/2 skodelice svežih ameriških borovnic
- 1 ruokalusikallinen kaakaota
- 1 ruokalusikallinen hunajaa
- nekaj kapljic vanilijeve esence
V večjo skodelico vlijemo mleko, dodamo semena Chia in dobro premešamo. Mešanico pustimo, da se zgosti do nam ljube gostote. Semena nabreknejo že čez 15 minut, v kolikor jih pustimo v mleku čez noč, pa nas bo zjutraj pričakala gosta in želatinasta zmes. Med namakanjem mešanico nekajkrat dobro premešamo. Medtem narežemo sadje in ga prelijemo z žlico medu, vanilijevo esenco ter pustimo marinirati približno 20 minut. Obe mešanici združimo, okrasimo s kakavom v prahu in uživamo.