Na listopadskoj kuharskoj akademiji - CITY CHEF, sudionici su pomno upoznali talijansku kuhinju i ponovno polizali svaki tanjur u ugodnom društvu u obnovljenom Bosch i Siemens salonu. I onaj s Caprese salatom, i onaj s njokima s vrganjima i škampima, i onaj sa sirovim raviolima "Siciliana", pa ni talijanski tiramisu nisu ostali za kasnije. Pritom nas je pratila i kapljica ruja, jednom je to bila čaša rebule, drugi put sauvignona, treći put chiantija, ali nije izostala ni službena voda jamničke manifestacije.
Če ste tuhtali, kaj je v Ljubljani 21. oktobra 2015 tako zelo dišalo, je za omamne dišave ”kriva” italijansko obarvana kuharska akademija – CITY CHEF, ki je še enkrat več potekala v prenovljenem salonu Bosch in Siemens. Udeleženci smo pod prste zopet gledali kuharskima čarodejema, Draganu Marjanoviću, glavnemu kuharju Gostilnice in pizzerije Kaval ter slaščičarskemu mojstru iz slaščičarne Lolita, Gregi Rodetu, seveda pa smo za končen rezultat tudi sami prispevali nekaj svojih kuharskih veščin.
ČITAJ VIŠE: Prijavite se: CITY CHEF kuharska akademija - Prosinačko slavlje
Njoki, ravioli, tiramisu… Ne veste, kaj ste zamudili! No, v bistvu veste, ker vam pravkar razlagamo (glej recepte spodaj). Toda ni časa za objokovanje, ker nas že 18. studenog 2015 čaka nova kuharska akademija – CITY CHEF (Decembrska praznovanja) v družbi Jamnice, uradne vode dogodka. Ta bo praznično obarvana. Vljudno vabljeni!
Recept za njoke z jurčki in gamberi (kozicami)
Sestavine za njoke z jurčki in gamberi (kozicami):
- njoki
- sveži jurčki
- gamberi
- por
- češnjak
- bijelo vino
- jušna osnova
- maslac
- peršin
- sir grana padano
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprava njokov z jurčki in gamberi (kozicami):
V ponvici na vročem olju na hitro prepražimo gambere, dodamo sveže jurčke, prepražimo por, dodamo česen in zalijemo z belim vinom. Počakamo 1-2 minuti, da alkohol izpari. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo maslo in v tako pripravljeno omako dodamo posebej skuhane njoke. Pokuhamo, da se z omako prepojijo, solimo, popramo, dodamo peteršilj, oljčno olje, premešamo in serviramo.
Recept za italijanski tiramisu:
Sestavine za italijanski tiramisu:
- dječji kolačići
- 4 jaja
- 40 g brašna
- 40 g koruznega škroba (gutin)
- 80 g šećera
Priprava italijanskega tiramisuja:
Ločimo jajce, beljake stepemo s polovico sladkorja, rumenjake pa s preostalim sladkorjem. V rumenjake vmešamo moko in gustin ter dodamo beljake s sladkorjem. Na 180 stopinjah pečemo približno 15 do 18 minut.