Nossa terceira coisa escocesa favorita, depois dos meninos de saias e Johnny Walker, é o bolo de Natal escocês - bolo Dundee.
Dundee cake je škotska tradicionalna božična torta, oziroma kolač s suhim sadjem in mandlji. Za njegovo pripravo potrebujemo naslednje sestavine:
– 225 g moke
– 100 g mandljev brez kožice
– 100 g mletih mandljev
– 180 g mehkega masla
– 180 g rjavega sladkorja
– 1 lupina pomaranče
– 3 žlice marelične marmelade
– 1 žlička pecilnega praška
– ¼ žličke soli
– 3 jajca
– 2 žlici mleka
– 600 g suhega sadja narezanega na koščke (lahko tudi rozine)
Za preliv potrebujemo:
– 1 žlica mleka
– 2 žlički sladkorja v prahu
Mandlje prelijemo z vrelo vodo in jih pustimo stati 5 minut. Nato jih odcedimo.Stepenemu maslu dodamo sladkor in stepamo dokler ne dobimo rahle zmesi. Naribamo pomarančno lupinico. K maslu vmešamo pomarančno lupinico in marelično marmelado. Jajca rahlo stepemo in jih primešamo k zmesi. Moko zmešamo s pecilnim praškom in soljo. Primešamo jo ostalim sestavinam ter dodamo mlete mandlje in mleko. Nazadnje rahlo vmešamo suho sadje. Testo damo v okrogel pekač za torte, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko, ga zgladimo in nanj lepo v krogih razporedimo cele mandlje. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pečemo 45 minut, nato temperaturo znižamo na 160 graus in pečemo še približno 50 – 60 minut. Za nadev zmešamo mleko in sladkor v kozici in segrejemo. Mešamo, dokler se sladkor v prahu ne stopi. S čopičem premažemo vrh torte s sladkornim prelivom in jo še za približno 3 minute postavimo v pečico. In še namig; torto lahko zavijemo v aluminijasto folijo in spravimo v hladilnik za več dni saj je najboljša šele drugi ali tretji dan.