Škotska božična torta

Škotska božična torta

Naša tretja najljubša škotska stvar, takoj za fanti v krilu in Johnnyjem Walkerjem, je škotski božični kolač - Dundee cake.

Dundee cake je škotska tradicionalna božična torta, oziroma kolač s suhim sadjem in mandlji. Za njegovo pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

– 225 g moke
– 100 g mandljev brez kožice
– 100 g mletih mandljev
– 180 g mehkega masla
– 180 g rjavega sladkorja
– 1 lupina pomaranče
– 3 žlice marelične marmelade
– 1 žlička pecilnega praška
– ¼ žličke soli
– 3 jajca
– 2 žlici mleka
– 600 g suhega sadja narezanega na koščke (lahko tudi rozine)

Za preliv potrebujemo:
– 1 žlica mleka
– 2 žlički sladkorja v prahu

Mandlje prelijemo z vrelo vodo in jih pustimo stati 5 minut. Nato jih odcedimo.Stepenemu maslu dodamo sladkor in stepamo dokler ne dobimo rahle zmesi. Naribamo pomarančno lupinico. K maslu vmešamo pomarančno lupinico in marelično marmelado. Jajca rahlo stepemo in jih primešamo k zmesi. Moko zmešamo s pecilnim praškom in soljo. Primešamo jo ostalim sestavinam ter dodamo mlete mandlje in mleko. Nazadnje rahlo vmešamo suho sadje. Testo damo v okrogel pekač za torte, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko, ga zgladimo in nanj lepo v krogih razporedimo cele mandlje. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pečemo 45 minut, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo še približno 50 – 60 minut. Za nadev zmešamo mleko in sladkor v kozici in segrejemo. Mešamo, dokler se sladkor v prahu ne stopi. S čopičem premažemo vrh torte s sladkornim prelivom in jo še za približno 3 minute postavimo v pečico. In še namig; torto lahko zavijemo v aluminijasto folijo in spravimo v hladilnik za več dni saj je najboljša šele drugi ali tretji dan.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Začinite poletne dni: 3 odlični recepti za koktajle z začimbami