Praznični koktajli – 12 enostavnih receptov

Jajčni liker

Decembru ne rečemo kar tako veseli. Vrtinec neštetih zabav v družbi najljubših je tisto, kar nas v zadnjem mesecu leta še posebej razveseli. Svoje goste lahko sedaj še dodatno očaramo s pomočjo nabora enostavnih receptov za pripravo slastnih prazničnih koktajlov. Nazdravimo vsem tistim smejočim drobcem sreče!

Angelsko veselje
Angelsko veselje

01 Angelsko veselje

Sestavine za 1 koktajl:
– 1 merica sladke smetane
– ¾ merice likerja Triple sec
– ¾ merice gina
– 2-3 kapljice sirupa Grenadine

Priprava:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec.

James Bond
James Bond

02 Praznični James Bond

Sestavine:
– 4 jagode (lahko tudi zamrznjene)
– 1 ½ merice vodke
– 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
– 5 meric ananasovega soka
– limonina sodavica
– listi mete

Priprava:
1. S paličnim mešalnikom zmešamo jagode, vodko, sladkor in ananasov sok.
2. Mešanico skozi cedilnik vlijemo v dva viski kozarca, prelijemo s sodavico in okrasimo z listi mete.

Grinch
Grinch

03 Grinch

Sestavine za 1 koktajl:
– 2 merici meloninega likerja Midori
– ½ merice limoninega soka
– 1 jedilna žlica sladkornega sirupa
– kandirana češnja
– sladkorna paličica

Priprava:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec ter okrasimo s kandirano češnjo in sladkorno paličico.

Božiček in Martini
Božiček in Martini

04 Božičkin Martini

Sestavine za 8 koktajlov:
– 350 ml Martini Rosso
– 150 ml gina
– 4 jedilne žlične sladkorja v prahu
– 24 zamrznjenih malin
– 2 steklenici ohlajene penine

Priprava:
1. Martini Rossa in gin mešanico ter koktajl kozarce postavimo na hladno.
2. Vsak kozarec posujemo s ½ jedilne žlice sladkorja v prahu.
3. Prelijemo z ohlajeno Martini mešanico, premešamo in dodamo zamrznjene maline.
4. Pred serviranjem dolijemo še penino.

Punč
Punč

05 Sadni punč

Sestavine za 1 skledo punča:
– 750 ml steklenica temnega ruma
– 750 ml steklenica suhega rdečega vina
– 3 skodelice zakuhanega sadnega čaja
– 2 skodelici sladkorja
– sezonsko sadje

Priprava:
1. Vse sestavine prelijemo v lonec in počasi segrevamo (ne sme zavreti). Pri tem dobro premešamo, da se sladkor popolnoma raztopi.
2. Toplo mešanico prelijemo v punč skledo, odporno na toploto.
3. Na koncu dodamo še sezonsko sadje, kot so pomarančne rezine in brusnice.

Zeleni škrat
Zeleni škrat

06 Zeleni Škratek

Sestavine za 1 koktajl:
– ¾ merice sladke smetane
– ¾ merice čokoladnega likerja
– ¾ merice metinega likerja

Priprava:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec.

Brusnica
Brusnica

07 Nagajiva Brusnica

Sestavine za 12 koktajlov:
– 200 ml vodke
– 200 ml likerja Cointreau
– 600 ml brusničnega soka
– 400 ml pomarančnega soka
– lupinice limete

Priprava:
1. V vrču zmešamo vodko in Cointreau, nato dodamo še brusnični in pomarančni sok.
2. Kozarce napolnimo s kockami ledu, čez prelijemo mešanico in jih okrasimo z lupinicami limete.

Jajčni liker
Jajčni liker

08 Zapeljivi jajčni liker

Sestavine za 1 koktajl:
– 1 jajce
– 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
– 1 merica polnomastne sladke smetane
– ½ jedilne žlice mandljevega ekstrata
– ½ jedilne žlice vanilijevega ekstrakta
– 1 ½ merice ruma
– cimet in muškatni orešček v prahu

Priprava:
1. Ločimo rumenjak in beljak v dve posodici. Rumenjak penasto umešamo. Beljaku dodamo 1 jedilno žlico sladkorja in stepemo, dokler se ne naredi sneg. Previdno združimo obe mešanici.
2. V drugi posodi zmešamo smetano, 1 jedilno žlico sladkorja ter mandljev in vanilijev ekstrakt.
3. Počasi smetanovo mešanico dodamo jajčni, vlijemo rum in nežno premešamo.
4. Postavimo v hladilnik čez noč. Serviramo v ohlajenih kozarcih z nekaj kockami ledu. Na koncu posujemo še s cimetom in muškatnim oreščkom.

Mojito
Mojito

09 Božični Mojito (brezalkoholni)

Sestavine za 1 1,5 l:
– 3 jedilne žlice semen granatnega jabolka
– 2 limeti
– 1 sveženj mete
– 1 liter soka granatnega jabolka
– 500 ml limonade

Priprava:
1. Semena granatnega jabolka enakomerno razporedimo v posodico za led, zalijemo z vodo in čez noč postavimo v zmrzovalnik.
2. Polovico svežnja mete in krhlje limet pretlačimo v vrču. Dodamo sok grantnega jabolka in limonado.
3. V vsak kozarec položimo ledene konce z granatnimi semeni in čez prelijemo mešanico sokov. Na koncu okrasimo z rezinami limete in listi mete.

Meta
Meta

10 Plesoča Meta

Sestavine za 1 koktajl:
– 1 merica žganja poprove mete
– 1 merica kavnega likerja Kahlua
– 1 merica čokoladnega likerja

Priprava:
1. Vse sestavine skupaj s kockami ledu zmešamo v šejkerju.
2. Prelijemo v ohlajen koktajl kozarec in postrežemo.

Kuhanček
Kuhanček

11 Sadni kuhanček

Sestavine za 12 kozarcev:
– 2 steklenici (0,75 ml) rdečega vina (npr. merlot)
– 1 liter 100% jabolčnega soka
– 115 g sladkorja v prahu
– 1 cimetova palčka
– 2 janeživi zvezdi
– 3 jedilne žlice pomarančnega likerja Curaçao ali Cointreau
– pest zamrznjenih gozdnih sadežev
– 3 manjša rdeča jabolka

Priprava:
1. V loncu zmešamo vino in jabolčni sok ter dodamo sladkor, cimet in janež. Počasi segrevamo 15 – 20 minut in vmes večkrat premešamo, da se sladkor popolnoma raztopi.
2. Pred serviranjem vmešamo pomarančni liker ter dodamo zamrznjeno sadje in rezine jabolk.

Snežna kraljica
Snežna kraljica

12 Snežna kraljica

Sestavine:
– 60 ml vodke
– 2 jedilni žlici kavnega likerja Kahlua
– 1 jedilna žlica sladke smetane

Priprava:
1. S šejkerjem zmešamo vse sestavine.
2. Čez kocke ledu prelijemo kremasto mešanico.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Qubik Caffè – novi salon za ljubitelje odlične kave v centru Ljubljane