Pokud vám přítel řekne, že jste přibrali na váze, že jste své zamilovanosti poslali opravdu hloupou zprávu nebo že jste se na večer špatně oblékli, rozhodně ho/ji udržujte ve svém životě. Největším „padouchům“ ve skutečnosti záleží a záleží na vás nejvíce.
Ko gre za odnose med ljudmi, morate upoštevati vaš notranji občutek. Če so vam določene osebe resnično nadležne in vas utesnjujejo, ni smiselno ohranjati odnosa z njimi. Prijatelji, ki so brutalno iskreni in pošteni, pa so posebna kategorija ljudi – to niso osebe, ki jih morali odstraniti iz svojega življenja, ampak blagoslov, saj najbolj skrbijo za vas od vseh prijateljev in jim je dejansko mar.
Prijatelj/-ica vam je povedala, da ste se zredili, da je obleka, ki ste jo kupili, grda, da ste se grdo naličili ali ste naredili hloupost – verjetno so vas te besede postižený, a glejte na to z jiný úhel pohledu: morda to počnejo z namenom!
Ve výzkumu Making people feel bad can be a strategy for helping them našli to nekateri bližnji prijatelji namerno vsiljujejo negativne občutke svojim najboljšim prijateljem zato, ker menijo, da bodo njihovi komentarji dolgoročno koristni. In razlog se skriva v tem, da jim je mar.
Belén López-Pére, znanstvenica, ki je vodila raziskavo, pojasnjuje, kako ljudje izražajo krutost z namenom, da bi bili prijazni. V raziskavi so si udeleženci morali zamisliti, da so v vlogi osebe, ki jo je partner zapustil in ima zlomljeno srce.
Na različne načine, skozi igranje iger, poslušanje glasbe in gledanje video zapisov so na 140 sodelujočih analizirali, zakaj negativna čustva imajo pozitiven vpliv. Ugotovili so, da so udeleženci skušali v žalujoči osebi spodbuditi negativna čustva (namesto, da so bili empatični), ker so menili, da bodo ta imela koristi na daljši rok (oseba bo nehala žalovati, prebelala bo bivšo ljubezen, spoznala bo novo osebo, ponovno se bo zaljubila).
Njihove ugotovitve nam pomagajo razumeti, zakaj se včasih trudimo, da bi se naši bližnji počutili slabo, če zaznamo, da je to čustvo koristno za dosego njihovega cilja.
Více informací:
sciencedaily.com