Víte, jak správně čepovat pivo z láhve/plechovky? Skončíte s příliš velkým nebo příliš malým množstvím pěny? Pak děláte něco špatně! Naučte se čepovat pivo jednou provždy. U vína je rozhodující teplota podávání, u piva pak množství pěny, protože to velkou měrou přispívá k optimálnímu vnímání chuti piva, na kterém sládek tolik pracoval. Na co si tedy dát při čepování piva pozor?
víš kako pravilno natočiti pivo iz steklenice/pločevinke? Čeprav ga (predvsem poleti) nemalokrat spijemo na hitro in se kaj dosti ne oziramo na količino pene, je pitje piva predvsem obred, zato je še kako pomembno, da ga znamo pravilno postreči in s tem iz njega potegniti kar največ. Kar je za vino servirna temperatura (pri pivu se ta glede na vrsto razlikuje in niha od 7 do 15 stopinj Celzija), je za pivo količina pena, ki odigra ključno vlogo pri končnem okusu. Zato toliko bolj šteje način, kako pivo iz steklenice/pločevinke natočimo v kozarec.
PŘEČTĚTE SI VÍCE: Road trip 3. dan: 50 odtenkov piva
Za začetek mora biti vaš kozarec čist, saj razni ostanki umazanije negativno vplivajo na obstojnost pene. Še pomembnejša sta naklon in kraj stika piva s kozarcem. Kozarec morate med natakanjem držati pod kotom 45 stopinj (stopinja gor ali dol ni pomembna), pivo pa naj se kozarca najprej dotakne nekje na sredini le-tega. Ko je kozarec skoraj poln, ga za optimalno količino pene zarovnat in od tu naprej pivo točite po sredini. Idealna količina pene na koncu je 2–3 centimetre oz. za slabo debelino prsta (kazalca). Za lažjo predstavo si oglejte posnetek, ki vam bo še natančneje razložil, kako pravilno natočiti pivo iz steklenice.
Kako pravilno natočiti pivo iz steklenice/pločevinke:
Za začetek mora biti vaš kozarec čist, saj razni ostanki umazanije negativno vplivajo na obstojnost pene. Še pomembnejša sta naklon in kraj stika piva s kozarcem. Kozarec morate med natakanjem držati pod kotom 45 stopinj (stopinja gor ali dol ni pomembna), pivo pa naj se kozarca najprej dotakne nekje na sredini le-tega. Ko je kozarec skoraj poln, ga za optimalno količino pene zarovnat in od tu naprej pivo točite po sredini. Idealna količina pene na koncu je 2–3 centimetre oz. za slabo debelino prsta (kazalca). Za lažjo predstavo si oglejte posnetek, ki vam bo še natančneje razložil, kako pravilno natočiti pivo iz steklenice.
Kako pravilno natočiti pivo iz steklenice/pločevinke: