Možná si myslíte, že je těžší dokončit etapu na Tour, než spolknout všechno, co cyklisté Tour de France jedí během dne, ale zdá se, že posláním „na dechu“ je sníst vše, co během dne sní, profesionální cyklisté, více nemožné než jízda na kole na francouzské přídi. O to se pokusil norský novinář Nicolay Ramm. Spotřeba 8 000 000 kalorií, tolik jako profesionální cyklisté za den, k udržení vražedného rytmu. Zkontrolujte, zda Ramm zkoušku propadl nebo zda uspěl.
Norveški novinar Nicolay Ramm je skušal naenkrat zaužiti vse, kar zaužijejo kolesarji na Dirki po Franciji. Kot je znano morajo ti dnevno pojesti vsaj 8000 kalorij, da ostajajo konkurenčni na tej več kot 3000 kilometrski tritedenski dirki (letos jih do cilja v Parizu čaka 3360 km). In če se to ob nenehnem vrtenju pedal še ne zdi tako nemogoče, pa se brez ključnih sestavin, to je kurjenja energije s kolesarjenjem in premori med obroki, to zdi bolj kot ne misija nemogoče.
PŘEČTĚTE SI VÍCE: 7 nejlepších cyklistických tras na světě
To je spoznal tudi Ramm, ki je pred sebe postavil več kot 8000 kalorij v hrani in pijači. Jedilnik je sestavil po posvetu s kuharjem britanske profesionalne kolesarske ekipe Sky Henrikom Orrejem.
Če povemo, da je Nicolay Ramm nekje na sredi že začel objemati vedro, verjetno ni skrivnost, da mu je eksperiment spodletel. Po 5 urah in 3 minutah (kar je nekje toliko, kot v povprečju trajajo etape) ter 4300 zaužitih kalorijah je obupal, saj mu želodec kaj več ni več dopuščal.
In kaj vse je Nicolay Ramm pojedel?
Za zajtrk je v uri in četrt pospravil jajčno omleto, tri sendviče, pol litra smoothija, 100 gramov testenin, kašo, jogurt, pomarančni sok in kavo. Sledila je Svačina s sadjem, oreščki, energijskima ploščicama, kavo in konkretno ”porcijo” vode. Vmes je zavil na stranišče. Naslednja stvar, ki je šla po grlu sta bila rogljička z marmelado in šunko, pa dva gela in kar sedem energijskih ploščic ter zajeten zalogaj energetskih napitkov. Tu je že resno trpel, za njem pa so bile že skoraj 3 ure ”trplje(de)nja”. A se še ni vdal, kljub temu pa je na koncu na mizi ostalo še precej nedotaknjenega od 8290 kalorij. Od zrezka, riža, piščanca, testenin, žitaric, sadja,… Vseeno je pojedel ogromno, saj v povprečju človek dnevno zaužije ”zgolj” okoli 2800 kalorij, a nikoli toliko v ”šubu”. Chapeau, bi rekli Francozi.
Více o autorovi:
twitter.com