fbpx

6 asiaa, joita et tiennyt samppanjasta

Šampanjec

Et luultavasti muista ensimmäistä kertaa, kun maistit samppanjaa. Mutta varmasti muistat viettelevän maun, joka vakuutti sinut siitä, että sitä juodaan erityisissä tilaisuuksissa syystä. Samppanja koristaa juhlallisesti katettuja pöytiä, sillä paahdellaan onnistumisia ja juhlitaan syntymäpäiviä. Sitä on mahdotonta vastustaa, koska sen maku on viettelevä ja maaginen.

Razkrivamo 6 stvari, ki jih niste vedeli o šampanjcu.

1. Šampanjec, ki je nastal v 19. stoletju, ni imel niti približno takšnega okusa, kot ga ima danes.

V 19. stoletju je imel šampanjec sladek okus, podoben sirupu. Ko ga je Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot začela izvažati v Anglijo, je odkrila, da imajo Angleži raje suh kot sladek šampanjec. Začeli so izdelovati dve vrsti šampanjca: sladkega in suhega oziroma ”z angleškim okusom”, kot ga poznamo še danes.

2. Okus je odvisen od postrežbe – za pravo izkušnjo je treba šampanjec piti iz kozarcev za vino.

Čeprav za šampanjec večinoma uporabljamo posebne kozarce, je za najpristnejšo izkušnjo priporočljivo uporabiti kozarce za vino. S tem boste preprečili, da vanj pomolite svoj nos.

3. Ko kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico iz kleti.

Kakovost šampanjca upada, če je izpostavljen luči, zato ni priporočljivo kupiti steklenice s police. Če kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico, ki jo hranijo v kleti. S tem boste dobili, za kar ste plačali.

LUE LISÄÄ: Samppanjaa tai kuohuviiniä vuoden ensimmäisenä päivänä

4. Šampanjca ne smete predolgo hraniti, preden ga odprete.

Pogosto velja prepričanje, da je šampanjec boljši, če je starejši. A to ne drži za vse vrste šampanjca. Večinoma je za pitje pripravljen takoj, zato ni treba čakati na pravo priložnost. Danes zvečer je že lahko prava priložnost, da ga pijete.

Zapeljiv šampanjec
Zapeljiv šampanjec

5. Šampanjca ne shranjujte v hladilniku.

V hladilniku ga hranite le kratek čas. Bolje je, da ga shranjujete v omari, kjer je dovolj hladno. Naj bo steklenica dobro zaprta, da se vonj šampanjca ne meša z drugimi vonji.

6. Najboljši šampanjec nastane na toplih in suhih območjih.

Vroča in dolga poletja niso najboljši znak za naš planet, so pa koristna za šampanjec. Toplota namreč uravnava sladkor, suho vreme pa omogoča, da je grozdje polnejšega okusa.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.