Kaikenvärisiä ja -muotoisia hedelmiä "makkaransuun" virkistämiseksi tai tyydyttämiseksi, alkoholilla tai ilman, juotavaksi, syötäväksi tai nuolettavaksi. Kesäisten hedelmäreseptien avain on, että ne ovat yksinkertaisia, täynnä vitamiineja ja että lähes kaikki pääraaka-aineet voidaan korjata vaikka kotipuutarhassa... ja ne ovat myös erinomainen vaihtoehto vähemmän terveellisille makeisille.
Čeprav letošnje poletje ni ravno najbolj poletno, si poletno vzdušje lahko pričaramo vsaj s sezonskim sadjem. Nektarine, breskve, banane, ananas, lubenice, melone, jagodičevje in še več sadja različnih barv in oblik z obilico vitaminov ponuja ogromno kreativnih priložnosti za okusne in hitro pripravljene posladke. Če se vam sline še niso pocedile, se vam pa še bodo, saj sledi 8 zabavnih načinov, kako uporabiti poletno sadje.
1. Sladoledne lučke iz jagod, manga in ananasa
Če so jagode, ananas in mango odlični sadeži že sami po sebi, kako okusni so šele v obliki barvitih osvežilnih sladolednih lučk, ki bodo zadovoljili tako male kot velike sladkoljube. Recept je preprost:
Ainesosat:
Za 16 lučk.
Jagodni del:
– 2 skodelici zmrznjenih jagod
– 2/3 skodelice vode
Za del z mangom in ananasom:
– 1 skodelica zamrznjenih koščkov manga
– 1 skodelica zamrznjenih koščkov ananasa
– 2/3 skodelici vode
Z mešalnikom jagode zmiksajte v pire in dodajte vodo. Mešanico razporedite po modelih za lučke tako, da bo tretjino vsakega modela prekrila jagodna mešanica. Enako storite s koščki manga in nato še ananasa.
V modele za lučke vstavite še palčke in jih vtaknite v zamrzovalnik, kjer naj bodo nekaj ur (več kot 6 ur, če niste uporabili zamrznjenega sadja) … in potem upajte na fino sončno vreme, ko bodo osvežilne sadne lučke še bolj prijale.
Kärki: da lažje dobite lučke iz modela, ga za približno 20 sekund podržite pod vročo vodo.
2. Agua de Sandia
Agua fresca pomeni sveža voda, kateri je lahko dodana melona, borovnice, limete, limone, kumare, jagode in po želji še žitarice, semena, oreščki… Agua de sandia pa dobesedno pomeni lubenična voda, recept zanjo pa je smešno lahek. Za poletni napitek, ki bo zagotovo postal vaš najljubši požirek letošnjega poletja, potrebujete le vodo, mešalec in lubenico, sadje, ki vsebuje ogromno vode (je odlična za hidratacijo v vročih poletnih dneh) in je že naravno sladka.
Ainesosat:
Za 6 oseb
– ¼ sveže lubenice
– 750 ml mrzle vode
– sok 2 stisnjenih limet
– kocke ledu (po želji)
– velik vrč, mešalec in cedilo
Lubenico narežemo na kocke, jih zmečemo v mešalec, dodamo polovico vode in mešamo, da koščki lubenice popolnoma razpadejo in zgostijo vodo (po želji lahko semena lubenice odstranimo že pred mešanjem). Dodamo sok 2 stisnjenih limet in pijačo skozi cedilo pretočimo v velik vrč. Prilijemo še preostanek vode in jo za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik. Pred streženjem dodamo še ledene kocke, pretočimo v kozarce, dodamo še dežničke in že ste pripravljeni na hedonistično poletno poležavanje in srkanje.
Kärki: Takšna voda užitna le prvi dan, nato izgubi tako barvo kot okus.
3. Sadna poletna solata
Slive, mirabele, hruške, jabolka in še kakšno poletno sadje je toliko bolj okusno, če je z domačega vrta. Zmešano in z dodatkom sveže mete bo zagotovo obudilo spomine na otroštvo… ali pa ustvarilo nove.
Ainesosat:
Za 2-4 osebe
– več rdečih in črnih sliv
– 1 breskev in 1 nektarina
– 1 jabolko in 1 hruška
– sok ½ limone
– lističi sveže mete
Priprava poletne sadne solate je popolnoma preprosta: sadje umijemo, narežemo na koščke, jih premešamo, pokapamo s sokom stisnjene limone in potrosimo natrgane lističe sveže mete. Odličen in zdrav posladek, ki bo zagotovo prijal na še tako vroč poletni dan.
Kärki: sadni solati dodajte žlico ali dve domačega sladoleda ali hladnega jogurta.
4. Sladoled iz manga
Kremast, sočen in domač sladoled je najboljši. Toliko boljši, če je iz manga. Recept, ki sledi, zahteva malce več fizičnega dela, ampak ves trud bo poplačan že s prvo kepico te mangove dobrote.
Ainesosat:
Za 2 osebi
– 2 kosa oz. 1 kg manga
– 200 g mleka v prahu
– 200 g smetane z manj maščobami
– 1 skodelica mleka
– ½ skodelica sladkorja
Mango olupimo, narežemo na kocke in jih v mešalniku zmešamo, da nastane ‘pire’. Dodamo mleko v prahu, skodelico mleka, pol skodelice sladkorja in smetano z manj maščobami. Blendamo 2 minuti… in viola, skoraj. Pripravljen je zgolj ‘osnutek’ sladoleda iz manga. Še v tekočem stanju ga pretočimo v posodo in postavimo v zamrzovalnik. Mešanico nato vsake 3 ure vzamemo iz zamrzovalnika in dobro pretlačimo z vilico, da razbijemo zaledenele koščke. To storimo trikrat ali štirikrat in sladoled nato v zamrzovalniku pustimo čez noč. Naslednje jutro bo težko le zato, ker bo moral sladoled počakati do časa za posladek po kosilu, ko se bo čakanje in delo zagotovo splačalo.
5. Deviški ali poredni jagodni sorbet
Posladek za odrasle, ki se vedno prileže, je najboljši, če je postrežen v lepem kozarcu in v še boljši družbi. Poredni jagodni sorbet je osvežilen, lahek, sladko-kisel posladek s proseccom, deviška, brezalkoholna verzija, pa je narejena s sodavico).
Ainesosat:
Za 4-6 oseb
– 2/3 kuppia sokeria
– 2/3 skodelice vode
– 2 skodelici prosecca (ali sodavice)
– 1 ½ skodelice svežih jagod
Le 4 sestavine so potrebne za ta okusen posladek. Iz njih posebej pripravimo sirup in jagodni pire.
Za pripravo sirupa sladkor in vodo zmešamo in kuhamo na majhnem ognju, da se sladkor popolnoma stopi, ga odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
Vmes 2 skodelici Prosecca postavimo v zamrzovalnik (naj se močno ohladi, ne sme pa zmrzniti, zato naj bo v zamrzovalniku med 30 in 60 minut).
Jagode zmiksamo, da nastane pire.
Ko so se vse sestavine primerno ohladile, jih v mešalcu dobro zblendamo. Vse skupaj prenesemo v posodo, ki roma v zamrzovalnik. Mešanico vsake štiri ure vzamemo iz skrinje in vsebino dobro pretlačimo in razbijamo zaledenele koščke (lahko jo tudi zmiksamo v blenderju). To storimo 3-4x pred streženjem…. Naj sorbet še malo čilira, medtem ko se vi pripravljate na prihod prijateljev in odlično poletno noč na terasi.
6. Limonada na kubik
Citrusi! Osvežilni sadeži, ki potešijo žejo, napolnijo s C vitaminom in okrepijo imunski sistem. Če je odlična že limonada, kako dobra je šele z grenivko in pomarančo! Dotok energije in svežih moči zagotovljen!
Ainesosat:
– 3 pomaranče
– 2 grenivki
– 4 limone
– 1 l sodavice
– kocke ledu
Preprosto stisnite sok iz naštetih citrusov (nekaj rezin od vsakega prihranite za okras na koncu) , prilijte sodavico oz. gazirano vodo, dodajte led in rezine grenivke, limone in pomaranče. Za še več barv in okusa lahko dodate sveže liste mete… in uživajte!
LUE LISÄÄ: Kesäravintoa hyvään ulkonäköön ja erinomaiseen hyvinvointiin
7. Pecivo iz marelic, brez sladkorja, brez glutena
Edini v seriji receptov, ki zahteva uporabo pečice. A tako sočen, poln okusov, postavi prijazen in hitro pripravljen je ta desert, da bo vročina pečice takoj opravičena.
Ainesosat:
Za 6 oseb
Keksi:
– 5 jajc
– 1 čajna žlička pecilnega praška
– 60 ml medu
– 190 g mandljev
– malo toplega mleka
Täyte
– 500 g grškega jogurta
– 10 g želatine v prahu
– 1 limona
– 1 jedilna žlica vaniljevega ekstrakta
– 100 ml medu
– 300 ml smetane za stepanje
Na vrhu:
– 10 marelic
– 1 jedilna žlica ruma
– 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
– 60 ml medu
Valmistusohjeet:
Ločimo rumenjake in beljake ter beljake stepemo v sneg.
Mandlje zmeljemo do finega in jih zmešamo z medom in rumenjaki, da dobimo penasto mešanico. Tej dodamo sneg iz beljakov.
Pečico segrejemo na 180 C in 26 cm pekač prekrijemo s peki papirjem. Nanj preložimo mešanico za biskvit in pečemo približno 30 minut. Še vroč biskvit prelijemo s toplim mlekom (temu lahko dodamo malce ruma) in ga pustimo, da se popolnoma ohladi.Zmešamo jogurt, med, vaniljev ekstrakt in limonino meso. Tej mešanici dodamo smetano, ki smo jo stepli posebej. Dobro premešamo in dodamo želatino v prahu, pripravljeno po navodilih proizvajalca. Mešanico lepo nanesemo na ohlajeni biskvit.
Za vrhnji del: marelice operemo, narežemo in nekaj minut pokuhamo. Tedaj jih olupimo in še nekaj minut na majhnem ognju pokuhamo še v medu. Kuhamo, dokler ne izločijo tekočine in se mešanica res dobro zgosti. Šele na koncu dodamo vaniljevo esenco. Mešanico odstranimo z ognja in zblendamo v gladek pire. Pustimo, da se dobro ohladi in ga šele nato prelijemo čez nadev biskvita.
Pecivo naj se čez noč hladi v hladilniku, že naslednje jutro pa nas čaka odličen začetek dneva.
8. Polnjene fige
Ste bili na dopustu v Grčiji? Ta slastni grižljaj vas bo v trenutku zapeljal nazaj na grško plažo…
Ainesosat:
– 19 manjših fig
– 60 ml medu
– 120 ml rikote (lahko uporabite tudi lahko skuto ali mascarpone)
– 60 ml prepraženih in nasekljanih mandljev
Najbolj zrelo figo pretlačite z vilico in zmešajte medom.
V preostale fige zarežite X in četrtine razprite kot cvetove.
V manjši posodi zmešajte in pretlačite rikoto in mandlje. Z žličko bogato nadevajte fige. Med s pretlačeno figo prelijte čez nadevane fige.
Kärki: Mešanici z rikoto in mandlji lahko dodate še zdrobljene pistacije. Mmmm……