Jo antiikin Kreikassa ja Roomassa villisikurin nuoria lehtiä kerättiin jo antiikin Kreikassa ja Roomassa, ja niistä valmistettiin salaatteja ja lisukkeita. Ajan myötä kasvia alettiin viljellä ja siitä kasvatettiin vähemmän katkeria kasveja, jotka tunnemme nykyään radicchio-versioina. Sikuri voidaan tunnistaa pitkästä, lopulta melko...
Že v stari Grčiji in Rimu
Mlade liste divje cikorije so nabirali že v stari Grčiji in Rimu ter iz njih pripravljali solate in prikuhe. Sčasoma so rastlino začeli gojiti in iz nje vzgojili manj grenke rastline, ki jih danes poznamo kot različice radiča. Cikorijo prepoznamo po dolgih, na koncu precej nazobčanih temno zelenih listih. V primerjavi z običajnim radičem prav tako raste iz korenine, a so listi na daljših pecljih, niso tako stisnjeni in ne tvorijo glav kot pri običajnem radiču. Morda je cikorija danes še najbolj znana iz ljudskega izročila kot cenen nadomestek za kavo. Njene korenine so namreč nasekljali ter pekli v pečici približno eno uro oz., dokler ni postala temno rjava. Ohlajeno so potem zmleli v mlinčku ter uporabljali namesto kave (1 kavna žlička na skodelico vode). Cikorija velja za dober vir vitaminov A, B in C, ter kot vir kalcija, fosforja, cinka in magnezija. Iz prekuhanih korenin in cvetov lahko pripravimo odlično kopel, ki pomiri razdraženo kožo ter blažja vnetja.
Danes na krožniku
Cikorijo danes redkokje ponujajo na meniju. Je rahlo grenkega okusa, kljub temu pa je v kuhinji vsestranska: lahko jo surovo narežemo kot samostojno solato, jo vmešamo različnim vrstam ostalih pomladanskih solat (mladi radič, motovilec, regrat …), odlična bo, če jo postrežemo s česnom in kuhanim jajcem, a s preprostim prelivom Vinaigrette (dobro olivno olje, vinski kis, sol, poper in razna zelena zelišča). Če cikorijo ponudimo surovo, se bo, podobno kot belgijski radič, odlično ujela z jabolki ali hruškami, orehi in siri s plesnijo. Ponudimo jo lahko tudi kot solato s toplo zabelo (s popečeno slanino ali pršutom) ali v kombinaciji s pomarančo in ingverjevim prelivom. Cikorijo lahko uporabimo tudi v različnih kuhanih receptih. Najprej jo namočimo v limonin sok in jo tako prepojeno popečemo na žaru, popečeno pokapamo z olivnim oljem ter postrežemo s sveže naribanim parmezanom. Lahko jo tudi zgolj popečemo v ponvici skupaj s timijanom in slanino, jo skuhamo in pripravimo podobno kot špinačo ali blitvo ali jo dodamo različnim zelenjavnim juham. Iz cikorije, zelene, korenja in peteršilja lahko pripravimo tudi osvežujoč napitek, bogat z vitaminom A