Vappu on monelle mahdollisuus kurkottaa alkoholiin – sillä sanotaan olevan itsessään negatiivinen vaikutus terveyteen, mutta yhdistettynä tiettyihin ruokiin se voi tuoda mukanaan vielä enemmän vahinkoa.
Druženje s prijatelji ob alkoholu ne more biti popolno, če ga ne popestrite s hrano, vendar pri tem morate biti previdni, saj lahko kombinacije alkohola ja različnih jedi povzročijo kopico težav.
Da bodo vaši majski prazniki minili karseda mirno, si preberite seznam 5 živil, ki jih ne bi smeli mešati z alkoholom.
1. Slani prigrizki
Zaradi uživanja slanih prigrizkov, kot so čips, popovka, smoki … postanete žejni, kar pomeni, da naj bi posledično spili več alkohola. Na ta način se ne boste odžejali, zato je veliko bolje, da žejo potešite kar z vettä.
2. Kruh
leipää podobno kot olut vsebuje večje količine kvasa, ki naj bi povzročal rasitusta. Ko si boste naslednjič privoščili pivo, raje posezite po pähkinät, zelenjavi ali manj mastnem liha.
3. Kava in energijski napitki
Energijske pijače naj ne bi spremenile učinkov alkohola, temveč vaše zavedanje o popiti količini ja zmanjšanih sposobnosti. Do tega naj bi prihajalo zaradi stimulacijskega delovanja kofeina.
4. Dietni sokovi
S kombiniranjem dietnih sokov z žganimi prijačami naj bi veliko prej občutili učinek alkohola. Sladkor, ki se nahaja v dietnih sokovih, naj bi namreč upočasnil vstop alkohola v kri.
5. Citrusi
Citrusi, med katere se uvrščajo tangeriini, appelsiini ja sitruuna, vsebujejo veliko hapot, ki se v kombinaciji z alkoholom domnevno ne obnese dobro, ker naj bi izzvala zgago.