Omena- ja pekaanipähkinä Crostata on yksi parhaista syksyn jälkiruoista, jota on vaikea voittaa. Vieraamme ovat vaikuttuneita ranskalaisen piirakan kauniista ulkonäöstä, rapeasta kuoresta ja jumalallisen mehukkaasta sisustuksesta, joka sopii erinomaisesti tuoksuvan kaneliteen kanssa...
Z jesenjo pride čas jabolk, ki se zelo dobro obnesejo tudi v obliki hrustljave krostate. Tokrat smo se lotili peke malce bolj eksotične, saj smo klasične orehe zamenjali z južnoafriškimi pekanovimi, ki veljajo za ene izmed najbolj zdravih oreščkov.
Recept za krostato z jabolki in pekanovimi orehi
Ainesosat
Za polnilo:
- 80 g zmehčanega masla
- 70 g sokeria
- 1 muna
- 80 g pekanovih orehov (½ zmletih)
- 50 g jauhoja
- ½ žličke mletega cimeta
- 3 sladka jabolka
- sok ½ limone
Taikinaa varten:
- 230 g moke
- 60 g sokeria
- hyppysellinen suolaa
- 130 g voita
- lusikallinen vettä
Priprava krostate z jabolki in pekanovimi orehi
Najprej se lotimo priprave testa. V skledo presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Maslo narežemo na koščke in jih razporedimo po kupčku moke. Zgnetemo z električnim mešalnikom, nato dodamo rumenjak in žlico hladne vode. Nadaljujemo z gnetenjem, dokler ne dobimo gladkega testa. To oblikujemo v kepo, ki jo za pol ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo 200 asteeseen. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na rezine, ki jih vržemo v skledo in pokapamo z limoninim sokom. V drugi skledi penasto umešamo maslo in sladkor. Zmesi dodamo jajce, zmlete orehe, moko in cimet. Spet dobro premešamo.
LUE LISÄÄ: Recept: mini pica z Nutello – ultimativna kulinarična pregreha za vse Nutelloholike
Pult pomokamo in na njem razvaljamo testo v krog. Nato damo testo v namaščen pekač in ga premažemo z nadevom. Pazimo, da robovi ostanejo prazni. Po nadevu razporedimo jabolka in previdno zavihamo prazne robove. Povrhu posujemo cele orehe in krostato postavimo v pečico. Pečemo približno 40 minuuttia.