Huomio turkkilaisen kahvin ystävät! Meillä on uusi tapa valmistaa turkkilaista kahvia sinulle, mikä ei itse asiassa ole uusi, koska se on perinteinen prosessi. Kypsennys kuumassa hiekassa. Jos olet todella turkkilaisen kahvin juoja, tiedät, että valmistus on eräänlainen rituaali, joten ei ole turhaa, jos tällainen valmistus vie hieman tavallista enemmän aikaa. Jordaniasta Aqaban kaupungista tulee video, joka näyttää kuinka turkkilaista kahvia valmistetaan perinteisellä tavalla.
Če ste eni tistih, ki jutra ne morete začeti brez skodelice kave, potem boste še enkrat več prišli na svoj račun. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tradicionalni način kuhanja turške kave, Johon sisältyy vroč pesek. A še prej malce osvežimo znanje priprave turške kave. Ključno je, da džezva ni prevelila, da se na stenah ne nabire preveč pene, saj ta kavi daje grenak priokus. Enako ne sme biti ta premajhna, saj nam bo kava hitro pobegnila čez rob. Priprava turške kave poleg džezve izstopa tudi po tem, da pri kuhi vodo zavremo. Zato vmes nikoli ne smemo odlepiti oči od posode.
Turki pravijo, da mora biti kava ”črna kot vrag, vroča kot pekel, čista kot angel, sladka kot ljubezen”, kar pomeni, da ji dodamo tudi sladkor (tega pomešamo z zmletimi kavnimi zrnci in vodo).
LUE LISÄÄ: Coffee for the Gods – valmistettu kahvista ja jäätelövoileivästä
Pri povsem tradicionalnem načinu džezve ne izpostavljamo ognju na štedilniku, saj ta vročino črpa iz vročega pesku (najlažje je, če je ta v voku). Kako hitro kava znova zavre je torej odvisno kako globoko jo zarijemo. Več pa v video posnetku: