Espanja on perinteisesti Välimeren maa, joka on kuuluisa erinomaisesta viinistään, terveellisestä ja yksinkertaisesta ruoasta sekä elämänilosta. kokeillaksemme kaikkea, suuntasimme meson don felipeen - emmekä olleet pettyneitä. espanjalaisia erikoisuuksia ja erilaisia tapaksia sisältävä menu on rikas, mutta ennen kaikkea olemme henkilökuntaa.
Ampumarata 22
Ljubljana
TRADICIONALNO ŠPANSKOŠpanija je mediteranska dežela, ki slovi po izvrstnem vinu, zdravi in preprosti hrani ter veselju do življenja. Da bi vse to poskusili, smo se odpravili v Meson Don Felipe – in nismo bili razočarani. Meni s španskimi specialitetami in raznovrstnimi tapasi je bogat, najprej pa smo osebje prosili za pojasnilo, kaj je tapas. Tapasi ponujajo pestro izbiro manjših količin jedi. Beseda »tapa« izhaja iz španskega izraza »tapar«, ki pomeni pokriti. Izvirni tapas je bila rezina mesa ali sira, položena na kozarec vina, da ne bi vanj padle muhe. Kmetje so kozarec popili v družbi prijateljev v domačih vinskih kleteh, ki so se imenovale »bodegas«. Nekatere vinske kleti so postale znane po prigrizkih, ki so jih tam ponujali. Tako so postajale porcije vedno večje, iz ribjih, mesnih in zelenjavnih tapasov so se sčasoma razvile še druge vrste. Ko boste obiskali restavracijo Meson Don Felipe, jih vsekakor morate poskusiti. Izvrsten ribji tapas je morski pes v kremni omaki z mandeljni ali hobotnica z rdečo papriko. Če ste ljubitelj zelenjave, poskusite pečeno mešano zelenjavo s šerijem ali nadevane jajčevce z zelenjavo, kuskusom in sirom. Za »mesojedce« ponujajo roastbeef s čilijem in fižolom, svinjino z bučkami in rožmarinom ter še mnogo drugega. Restavracija slovi po španskih specialitetah, zato svojim gostom radi priporočajo špansko jed iz morskih sadežev, škarpeno z limonino rižoto ali lososa s penino in rdečim zeljem. Seveda pa pripravljajo tudi paello, najbolj znano špansko jed, ki se tako imenuje po posodi, v kateri se pripravlja. Glavne sestavine so riž, žafran, olivno olje in sladka paprika, osnovi pa se nato v različnih regijah dodajo še različne sestavine. Tradicionalno špansko rižoto lahko poskusite z morskimi sadeži, zelenjavo ali piščancem. Poleg glavnih jedi je mogoče izbirati tudi različne predjedi, solate, juhe in sladice. Vsak dan nudijo kosila za 1.450 tolarjev. Izbirati je mogoče med tremi predjedmi (korenčkova juha, lignji s špinačo, solata s piščancem), tremi glavnimi jedmi (medaljoni v smetanovi omaki, špageti s paradižnikom in gobami, školjke s porom) in tremi sladicami (jogurtova strjenka, ocvrta jabolka z medom, vanilijeva krema). Če boste restavracijo obiskali v večernih urah, lahko doživite pravi flamenko v živo, s plesalkami skupine Puerto Baco, kitaro, sangrijo, prijaznim osebjem in pozitivno energijo. Za vsak okus torej.