Suklaasalamilla on hieman epätavallinen nimi, mutta se ei ole mikään outo sekoitus makeaa ja suolaista, vaan tämän jälkiruoan nimessä on "salami" vain ulkonäön vuoksi. Tämän erittäin makean jälkiruoan valmistaminen ilman uunia tai uunipeltiä on erittäin helppoa, hauskaa ja erittäin lyhyttä. Ihanteellinen tilanteisiin, joissa aika on kiireinen.
Slastna čokoladna salama je odlična sladica za prihajajoče praznične dni, ko boste želeli goste razveseliti s čim sladkim. Vedno namreč ni časa za dolgotrajno peko peciva, a takrat vskočijo sladice brez peke in kuhe, ki jih pripravimo hitro in enostavno, a po okusi in izgledu tudi najmanj ne zaostajajo za pečenimi kolači, tortami in piškoti. S čokoladno salamo te besede meso postanejo.
LUE LISÄÄ: Resepti: Kotitekoiset bounty-suklaapatukat, jotka valmistetaan 10 minuutissa
Čokoladna salama je idealna za posebne priložnosti kot so zabave, prazniki ali rojstni dnevi, ko imamo že tako polne roke dela, pa ne potrebujemo še dodatnega dela v kuhinji.
Sestavine za čokoladno salamo brez peke (za 8 oseb):
- 500 g čokolade v prahu
- 250 g zmletih mandljev/orehov
- 2 ruokalusikallista kaakaojauhetta
- 4 žlice sladkorja v prahu
- 1 pussi vaniljasokeria
- 1 vrečka kokosovih kosmičev
- 4 žlice mleka
- 2 žlici ruma (po želji)
- 2 munanvalkuaista
Priprava čokoladne salame brez peke:
Na aluminijasto folijo stresemo čokolado, kakav, sladkor, vaniljev sladkor in zmlete mandlje/orehe. Nato ubijemo jajce in ločimo rumenjak od beljaka. Beljak zamešamo med naštete sestavine, ki jim dodamo še dve žlici mleka in (opcijsko) ruma. Zmes dobro pregnetemo da postane mehka (če je presuha, dodamo še malo mleka). Oblikujemo jo v salamo, jo zelo na tesno zavijemo v aluminijasto folijo in postavimo v hladilnik za dve uri. Po tem času čokoladno salamo odvijemo in jo povaljamo v kokosovih kosmičih. Potem jo le še razrežemo na rezine in pojemo. Pa dober tek!