Bledin kermaviipale keksittiin vuonna 1953, kun leipurimestari Ištvan Lukačević alkoi valmistaa sitä. Loppu on historiaa. Siitä lähtien suosittu jälkiruoka on yhdistetty lähtemättömästi Bledin-matkaan. Mutta jos luulit, että sen valmistaminen on vain suurimpien leipurimestarien ulottuvilla, olit väärässä. Voit tehdä itse samanlaisen kermaviipaleen kuin Bledissä. Ota selvää alta, missä annamme sinulle erinomaisen reseptin kotitekoiseen kermaviipaleeseen.
Kremna rezina, kraljica slaščic, je že 33 let simbol blejska kulinarike. Originalen recept je seveda skrbno varovana skrivnost, a mi smo našli recept za blejsko kremno rezino, s katerim boste pripravili takšno, ki je praktično ne boste mogli ločiti od ”ene in edine”, postrežene v hotelu Park.
LUE LISÄÄ: Resepti: kotitekoinen frutabela, yhtä hyvä kuin alkuperäinen
Legendaarinen rahli kremasti posladek, ki je šel na Bledu že 12-milijontič v ”ponatis”, je sestavljen iz več plasti. ”Platnici” sta iz listnatega testa, v njunem primežu pa najdemo kuhano vaniljevo kremo in stepeno sladko smetano. Boste poskusili izdelati domačo kremno rezino?
Recept za kremno rezino:
Sestavine za kremno rezino:
- 3 munanvalkuaista
- 4 munanvalkuaista
- 8 ruokalusikallista sokeria
- 4 ruokalusikallista jauhoja
- 1 litra maitoa
- 1 vaniljev puding
- 1 zavitek listnatega testa
- makea kerma
- tomusokeri
Postopek priprave kremne rezine:
Najprej listnato testo sobne temperature razdelimo na dva dela in razvaljamo na velikost pekača, ga na nekaj mestih prepikamo z vilicami in v pečici pečemo do zlato rumene barve pri 220 stopinjah Celzija. Nato zmešamo rumenjake, moko, puding, sladkor in 2,5 dl mleka. Dodatno zavremo preostanek mleka in vanj zlijemo ostale sestavine ter mešamo, dokler se ne zgosti. Ko se masa shladi, ji dodamo čvrst sneg iz 4 beljakov in počasi premešamo. Zlijemo na eno plast testa, položenega na s papirjem za peko obložen pekač. Drugo plast testa vnaprej razrežemo na enake kvadrate in jih položimo po kremi (tako jih bomo kasneje lažje rezali). Pekač postavimo v hladilnik, da se krema strdi, in ko je ohlajena, le še potresemo s sladkorjem. Kaj pa bela plast, se sprašujete. Potem pred polaganjem ”ploščič” iz testa stepete smetano in z njo premažete ohlajeno rumeno kremo. Postopek je nato enak kot pred dodajanjem bele plasti. Pa dober tek!