Käytät varmasti mansikkakautta erilaisiin jälkiruokiin ja kakkuihin, mutta mikset kokeilisi mansikkaginiä ja tonicia? Ginin ja tonicin ystävät nauttivat varmasti tästä virkistävästä kesäversiosta suosikkijuomastaan.
Ainesosat:
- 60 ml hladnega jagodnega sirupa
- 60 ml giniä
- 100 ml tonic
- 1 majhna žlička limetinega soka
- listi mete ali vejice timijana za okras
- jäätä
Sestavine za jagodni sirup:
- 1 kg zrelih jagod
- 500 ml vode – 20 dag sladkorja – 2 žlici limoninega soka
- 100 ml vettä
Priprava sirupa:
Jagodam odstranite peclje, jih operite, prerežite na polovice in položite v posodo za kuhanje. Dodajte vodo in sladkor ter kuhajte na zmernem ognju. Ko voda zavre, temperaturo malo zmanjšamo in pustimo, da se vse skupaj duši 20 minut, nato odstavimo s štedilnika in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Vzemite cedilo, ga pokrijte s plastjo tanke gaze in položite na širšo skledo. Skozi to precedite jagode in sirup, nato vzemite gazo, zberite jagode in nežno zasukajte gazo, da iztisnete še nekaj jagodnega sirupa. Vmešajte limonin sok in nato vlijte sirup v kozarec. Shranjujte ga v hladilniku največ 2 tedna.
Priprava jogodnega gin tonika:
Kozarec do polovice napolnite z ledom. Nato ga prelijte z jagodnim sirupom, z ginom in na koncu vlijte še tonik. Dodajte malo limetinega soka in po želji okrasite z meto ali timijanom.
Kippis!