Perinteiset hiiret, joita käytetään paaston aikaan, valmistetaan yleensä kohotetusta taikinasta, mikä voi viedä aikaa, koska taikinan täytyy kohota. Jogurttihiiret valmistetaan sekoittamalla kaikki ainekset yhdessä kulhossa tasaiseksi taikinaksi, muotoilemalla ne lusikalla ja paistamalla. Herkullista ja yksinkertaista!
Ob pustu se poleg krofov razveselimo tudi mišk! Tokrat smo pipravili recept za parhaat jogurttihiiret, ki so odlična pustna sladica in v primerjavi s tradicionalnimi krofi tudi manj zamudna.
Ainesosat
- 200 grammaa jauhoja
- 1-2 ruokalusikallista sokeria
- 1 purkki jogurttia
- 1 muna
- 1 vaniljasokeria
- 1 majhna žlička ruma ali konjaka
- 1 majhna žlička naribane limonine lupine
- ½ pussi leivinjauhetta
- suola
- öljyä paistamiseen
- tomusokeri
- po želji čokolada
- po želji kokosovi kosmiči
Valmistautuminen
Vse sestavine damo v skledo in jih z električnim mešalnikom zmešamo v gladko testo, ki ga pustimo malce počivati. Medtem v večji posodi segrejemo olje in nato v vročem ocvremo miške, ki jih oblikujemo z žlico, ki jo poprej pomočimo v vrelo olje. Olje je dovolj vroče takrat, ko se ob vanj pomočeni kuhalnici pokažejo drobni mehurčki. Miške se med cvrenjem obračajo same, lahko pa jim pri tem tudi pomagamo. Ko se zlato rumeno zapečejo z obeh strani, jih previdno vzamemo iz olja, odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu. Še okusnejše bodo, če jih prelijemo s stopljeno čokolado in posujemo s kokosovimi kosmiči.