fbpx

Resepti: Sparkling Eggnog, tämä pakollinen talvikaveri

Jajčni liker - recept

Munanjuuri on pakollinen talven seuralainen. Miksi? Koska se lämmittää, koska se on makeaa, koska se täyttää sinut ja koska se tuoksuu huumaavalta. Se on herkullinen alkoholijuoma isoäitiemme keittokirjoista ja juoma, joka on Italian hiihtokeskusten mökkien tavaramerkki. Ja yhtä hyvä, vaahtoava ja tuoksuva munalikööri, jota voit sekoittaa itse kotona; tässä resepti!

Munalikööri (znan tudi kot bombardino) je priljubljena alkoholna pijača, brez katere ni prave zime, podobno kot ni zime brez glögi ja kastanjat. Priljubljen je ob božiču, za novo leto in kadar si vzamemo premor med smučanjem v kakšni koči.

LUE LISÄÄ: Paras glögiresepti

Bliža se zima in nič ni boljši odgovor na mraz in sneg kot prav topel in mehek jajčni liker. Lahko je samostojna pijača ali pa ga uporabite namesto smetane v kavi.

Recept za penast jajčni liker

Sestavine za penast jajčni liker:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 munankeltuaista
  • 5 ruokalusikallista sokeria
  • 1 dcl sladke smetane
  • 1 vaniljasokeria
  • 1,5 dcl konjaka ali vinjaka (ali katerega drugega žganja)
  • 1 muškatni orešček
  • čokolada v prahu (za posip)
  • kaneli

Priprava penastega jajčnega likerja
Z mešalnikom rumenjak in sladkor mešajte toliko časa, da nastane rahla penasta zmes. V drugi posodi združite sladko smetano, mleko in nekaj nastrganega muskottipähkinä ter vse skupaj počasi segrejete, nato pa odstranite z ognja/indukcijske plošče. Segreto mleko počasi prilijte penasti jajčni zmesi, istočasno pa zaposlite mešalnik, da zmes pri majhni hitrosti sproti meša. Nato jo spet postavite na ogenj in segrevajte do 80 stopinj Celzija (nikar ne dopustite, da zavre!). Med segrevanjem zmes stalno mešajte, vse dokler se ne začne zgoščevati. To je tudi znak, da jo odstavite z ognja in vmešate žganje. Voilà!

Penast jajčni liker, kot ga še niste pili!
Penast jajčni liker, kot ga še niste pili!

Penast jajčni liker lahko postrežete še topel ali hladen in ga dodatno okrasite s stepeno smetano, cimetom, čokolado v prahu ali naribanim muškatnim oreščkom. Priporočamo, da daste na dno kozarce nekaj koščkov sadja, saj je kombinacija z njim preprosto popolna. Za otroško različico jajčnega likerja na koncu samo izpustite alkohol. Otroci bodo naravnost navdušeni, da lahko uživajo v enaki pijači kot vi!

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.