fbpx

Resepti: Hapankaali-sarma

Recept za sarme

Hapankaali-sarma on resepti, jolla on suuri kysyntä etenkin talvella. Tiesitkö, että kaalinlehtiin kääritty jauheliha riisin ja mausteiden kera on myös erinomainen lääke krapulaan? Opi valmistamaan herkullista sarmaa, jonka voit säästää seuraavaa päivää varten. Kuten monien kattilaruokien kohdalla, sarman sanotaan lämmittävän vielä paremmin.

Sezona sarme iz kislega zelja se začne po novem letu. Sarma iz kislega zelja je namreč postala stalnica na jedilniku po novem letu, saj velja kot odlično zdravilo za mačka. Sarme običajno pripravimo za več oseb oziroma na zalogo, saj so najboljše naslednji dan. Presežek lahko shranimo v zamrzovalnik.

LUE LISÄÄ: Resepti: rjumkara tai serbialainen gibanica

Sarme iz kislega zelja so visokokaloričen obrok, ki nas pogreje na mrzle zimsek dni.
Sarme iz kislega zelja so visokokaloričen obrok, ki nas pogreje na mrzle zimsek dni.

Preprost recept za to slastno zimsko jed, ki krepi telo in duha, vam zaupamo v nadaljevanju. Pa še to: za pripravo potrebujete le en lonec!

Recept za sarmo iz kislega zelja:

Sestavine za sarme iz kislega zelja (za 4 osebe):

  • 1 glava kislega zelja

Nadev za sarmo:

  • 1 kg mletega mesa
  • 2 dcl surovega riža
  • 2 munaa
  • 1 žlica vegete
  • 2 valkosipulinkynttä
  • sesekljan peteršilj
  • suola
  • pippuri

Omaka za sarmo:

  • 1 dcl olja (ali masti)
  • 2 ruokalusikallista jauhoja
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 žlica sladke rdeče paprike
  • laakerinlehti
  • pippuri
  • ščep majarona
  • ščep kumine

Dodatek:

  • 500 g kislega zelja
Naučite se pripraviti sarme.
Naučite se pripraviti sarme.

Priprava sarme iz kislega zelja:
Zeljnate liste speremo pod hladno vodo in pri tem pazimo, da se ne strgajo. Če imamo radi zelo kislo sarmo, listov ne splaknimo. Nato v skledi iz naštetih sestavin pripravimo nadev in nadevamo liste ter jih zavijemo tako, da nadev ne pobegne iz zvitkov. V malo večjem loncu na olju prepražimo čebulo, dodamo moko, vse začimbe in vse skupaj zalijemo s približno litrom vode. Premešamo, da ne nastanejo grudice. Na omako položimo 250 g kislega zelja, nanjo pa sarme. Ko smo vse zvitke naložili v lonec, dodamo preostanek kislega zelja in vse zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Pri počasnem vrenju kuhamo približno eno uro, medtem pa po potrebi dolivamo vodo. Poleg sarm lahko ponudimo pirekrompir ali pa z zaseko in ocvirki zabeljen kuhan in na krhlje narezan krompir.
Same sarme postrežemo s kislo smetano.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.