Lohi sisältää runsaasti omega-3-rasvoja, jotka vähentävät veritulppien riskiä, niillä on tulehdusta ehkäisevä vaikutus ja todistetusti mielialaa parantavan. Lohisalaatin resepti on loistava inspiraatio nopeaan ja helppoon lounaaseen.
Ker večje količine lososa zmanjšujejo potrtost in blage znake depresije, je solata, ki jo pripravimo iz zakladnice omega-3-rasvahapot, v času pomladanske utrujenosti vsekakor idealna izbira. Losos poleg zdravih maščob vsebuje tudi vitamine skupine B, vitamin D in kalij. Je odličen borec proti boleznim srca in ožilja, visokemu krvnemu pritisku in povišanemu holesterolu. Odlično izpade pečen v pečici, lahko pa ga pripravimo tudi v izjemno okusni in sveži spomladanski solati.
Ainesosat:
• 2 trdo kuhani jajci
• 1/2 glave solate (kristalka)
• paket motovilca
• 2 pomaranči
• 200 g grozdja
• 100 g češnjevcev
• 250 g dimljenega lososa
• jabolčni kis
• 1 žlica gorčice z zrni
• 1 žlica medu
• 4 žlice olivnega olja
• suola
• pippuria
• peteršilj
Valmistautuminen:
Solato in motovilec očistimo, dobro osušimo in natrgamo na manjše koščke. Ohlajena trdo kuhana jajca olupimo in narežemo na četrtine. Pomaranči olupimo in pri tem odstranimo tudi belo kožico. Pomarančni sok, ki medtem izteka, ulovimo v skledo. Grozdje in češnjevce operemo, osušimo in prerežemo na pol. Pripravljene sestavine položimo v skledo in prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo iz pomarančnega soka, kisa, gorčice, medu in olja. Temeljito premešamo in solato bogato obložimo s prekajenim lososom. Po okusu solimo in popramo ter potresemo z drobno sesekljanim svežim peteršiljem. S sveže pečenim hrustljavim kruhom bo užitek ob slastni solati še večji. Dober tek!