Kevät on täällä ja sen myötä parsan alku, joka on yksi ensimmäisistä kevätvihanneksista. Heidän kausi alkaa huhtikuussa ja kestää kesäkuun puoliväliin. Voit maustaa ruokalistaasi parsalla, sillä se ei ole vain maukasta, vaan myös terveellistä.
Za testo potrebujete sledeče sestavine:
- 1/2 skodelice moke
- 1 tl suolaa
- 1 munankeltuainen
- 120 g na kocke narezanega masla
- 90 g kremnega sira
Za polnilo potrebujete sledeče sestavine
- 100 g kozjega sira
- 100 g ricotte ali skute
- 50 ml smetane
- 2 munaa
- 50 g blitve
- 300 g zelenih špargljev
- začimbe: sol, muškatni orešček in poper po okusu
- 40 g opečenih pinjol
- lupina 1 limone narezane na trakove
- 1 sitruunan mehu
- 1 rumenjak in 1 žlica smetane
Testin valmistelu
Za pripravo tega recepta je treba testo dobro ohladiti. Moko presejete v veliko skledo. Dodajte sol, rumenjak in na kocke narezano maslo in sir. Vse sestavine brez gnetenja dobro zmešajte, da nastane nežna struktura brez grudic. Po potrebi dodajte nekaj kapljic hladne vode. Brez močnega gnetenja oblikujte testo, ga zavijte v folijo za živila in pustite stati v hladilniku eno uro.
Priprava polnila
Očistite in odstranite olesenele dele špargljev in jih 20 sekund kuhajte v slani vodi. Šparglje nato odcedite in posušite. Blitvo operite in odrežite konce njenih pecljev. Na zmernem ognju jih s ščepcem soli in popra rahlo popečete, nato jih pokrijete in rahlo kuhate še 5 minut.
Četrtine belušev zmešajte z jajci, smetano, muškatnim oreščkom, poprom, limonino lupinico, sokom limone, skuto in rikoto. V kolikor je potrebno rahlo posolite. Mešanica mora imeti kremasto strukturo in ne sme biti tekoča.
Pečico segrejte na 180°
Na pladenj, ki je obložen s pekim papirjem razvijete testo, ki ste ga predhodno vzeli iz hladilnika. Razvaljate ga v željeno obliko vašega pekača. Kremo iz špargljev razporedite po testu, tako da dobite približno 4 do 5 centimetrov debelo obrobo. Nato dodate še blitvo in srednje kose kozjega sira. Rob testa prepognite navznoter, premažite z rumenjakom in postavite v pečico za približno 40 minut oziroma dokler testo ne postane zlato in hrustljavo.
Postrezite z limonino lupinico in praženimi pinjolami. Hyvää ruokahalua.