fbpx

Viini: Tiedätkö kuinka juoda viiniä oikein?

Pitje vina

Kaikki voivat juoda viiniä. Mutta tiedätkö kuinka juoda sitä oikein? Jotta voit hallita viinin juomisen taitoa, olemme laatineet sinulle hyödyllisiä vinkkejä viininjuomisen taiteen viimeistelyyn. Viini on jalo juoma, joten meidän on kohdeltava sitä sellaisena. Se alkaa oikeasta lämpötilasta, jatkuu lasin valinnalla ja oikealla pitämisellä... Tässä on pieni koulu oikeaa viininjuomista.

sinä tiedät kako piti vino? Seveda! Pa veste, kako ga piti pravilno? Tu pa se verjetno zatakne. Morda veste, v kakšen kozarec natočiti svetlo ali rdeče vino, a naredite usodno napako pri temperaturi vina. Morda znate kozarec držati pravilno, pa imate belo vino v kozarcu za rdeče. Treba je vedeti, da sta tako temperatura kot kozarec orodji, ki vinu omogočata, da pride do izraza. Belo vino se vedno toči pri temperaturi med 9 in 14 stopinj Celzija, rdeče pa med 15 in 20 stopinjami. Tudi kozarec naredi bistveno razliko in ni zgolj pripomoček, zato je še kako pomembno, da izberete takšnega prave oblike. Le za penino bi dali roko v ogenj, da vsi vemo, kakšen je: ozek in pecljat. Kaj pa za preostala mirna vina?

Tudi vi delate to osnovnošolsko napako?
Tudi vi delate to osnovnošolsko napako?

Ste vedeli, da je le v kozarcu iz čistega in tankega stekla mogoče doživeti vso žlahtnost in kakovost vina? valkoviini zahteva kozarec z drobnim in daljšim pecljem (da toplota prehitro ne prehaja v vino) z višjo čašo v obliki tulipana. Tako morajo vonjave opraviti daljšo pot in ostanejo dlje časa v kozarcu. K temu pripomore tudi zožena odprtina. Kozarec za rdeče vino je po drugi strani trebušaste oblike (z mehkeje zaobljenimi stenami) in ima običajno večjo prostornino kot kozarec za belo vino, zato pa precej krajši pecelj.

LUE LISÄÄ: 7 učinkov uživanja vina, ugodnih za naše zdravje

Kozarec za vino vedno napolnite največ puoleen (rdeče vino) oziroma dveh tretjin (belo vino) in ga vedno držite za pecelj. Nikoli ga ne objemajte z rokami kot skodelico vroče čokolade. To je tako, kot bi na Lamborghinija pripeli tovorno prikolico. In preden vanj nalijemo vino, ga, čeravno je čist, splaknite z vodo, da se znebite vonjav, ki bi lahko posegle v okus vina. Za lažjo predstavo, kako pravilno piti vino, pa si oglejte opettavainen klippi, ki vas bo do potankosti naučil, kako postati mojster pitja vina.


Bodite največji poznavalec pitja vina za martinovo!

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.