fbpx

Kaže se da đumbir ima iznenađujući učinak na naše odluke

Nedavna studija otkrila je da je emocija gađenja vjerojatno na neki način povezana s fiziološkim osjećajem mučnine. Nadalje, istraživači su pokazali da je osjećaj gađenja izravno uključen u formiranje naših moralnih prosudbi – odnosno, je li neki postupak ispravan ili pogrešan. I kako su to otkrili? S nizom eksperimenata koji uključuju đumbir! Ispostavilo se da đumbir ima neizravan učinak na naše moralne prosudbe.

Ingver posredno vpliva na naše moralne sodbe. Drugače rečeno: če pojeste ingver, boste do dejanj, ki se vam ne zdijo pravilni, manj strogi, kot če ingverja ne zaužijete (gre seveda za večjo verjetnost in ne za zagotovilo). In kako lahko neka hrana vpliva na naš kompas o pravilnem in napačnem? To so razvozlali raziskovalci iz British Colubia univerze v Kanadi. Znano je, da ingver zmanjša občutek slabosti. V prvem eksperimentu, so delu udeležencem dali ingver, drugim delom pa sladkorni bonbon. Nato so morali poročati, koliko gnusa občutijo ob različnih fotografijah (recimo fotografiji starega mesa ali pa fotografiji moškega, ki bruha na stranišču, ipd.). Skupina, ki je pojedla ingver, je v povprečju izražala manj občutka gnusa. Ker vemo, da ingver vpliva na občutek slabosti, je morda možno, da sta gnus in fiziološki občutek slabosti na nek način povezana.

Ingver zmanjša občutek slabosti.
Ingver zmanjša občutek slabosti.

V drugem eksperimentu so morali udeleženci (eni so zaužili ingver, drugi sladkor) povedati, kako strogo ocenjujejo določene prestope moralnih mej (recimo kako sporno ocenjujejo poroko z bratrancem ali pa kako sporno je, da se delavec v mrtvašnici iz zanimanja dotika odprtega očesa trupla). Zopet se je pokazalo, da so tisti udeleženci, ki so zaužili ingver, manj ostro obsodili moralno sporna dejanja.Tretji in četrti eksperiment, sta bila ponovitev drugega z dodanimi primeri nasilja, neupoštevanje avtoritete, varanja itd., in sta prav tako pokazala, da ingver vpliva na strogost naših moralnih sodb.

Udeleženci, ki so zaužili ingver, so bili manj strogi do različnih moralnih prekrškov.
Udeleženci, ki so zaužili ingver, so bili manj strogi do različnih moralnih prekrškov.

Bistvo te raziskave ni v tem, da lahko ob zaužitju ingverja hitreje delamo sporna dejanja (učinki ingverja so bili zelo zelo majhni), temveč, da obstaja povezava med fiziološkim občutkom slabosti in gnusom ter med gnusom in moralnim presojanjem. 

Više informacija

Više informacija:
psycnet.apa.org

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.