fbpx

Kulinarski svijet - Britansko otočje

Čeprav curry velja za najbolj priljubljeno jed in je indijska restavracija skoraj na vsakem koraku, sodobni chefi vedno več pozornosti znova posvečajo tradicionalni britanski prehrani.

Ta v svetu nima najboljšega ugleda in mnogi mislijo, da je tamkajšnji Fish&Chips višek kulinarike. A London na eni strani ponuja urbane gurmanske užitke na najvišjem nivoju, britanska otočja pa pristne lokalne proizvode.

V zadnjem desetletju se v Veliki Britaniji močno razvija vmesna pot med hitro prehrano in tradicionalnimi jedmi- to so klasične jedi, prilagojene sodobnemu času. Ustvarjanju le teh lahko sledimo tudi preko najbolj znanih tamkajšnjih pop kuharjev, kot so Jamie, Nigella in Gordon.

Močan zajtrk za začetek dneva
Britanska kulinarika si je slab ugled pridobila s tem, da je precej težka za želodec. V osnovi je preprosta in domačini prisegajo na pravilo štirih obrokov. Regija je od nekdaj poznana kot dežela ”govedojedcev” in večina tradicionalnih jedi se vrti okrog govedine. Klasični nedeljski obrok je goveja pečenka z yorkshirskim pudingom za prilogo. Kar ostane od nedelje, Britanci spremenijo v okusne ponedeljkove sendviče. Po vsem svetu je znan klasični britanski zajtrk, ki že navsezgodaj postreže z močnim menijem- lahko se prične s toplimi ali hladnimi kosmiči in nadaljuje z jajcem, slanino, klobasami, popečenim paradižnikom in gobami, pečenim fižolom, toastom in marmelado, čajem ali kavo.

Močan britanski zajtrk
Močan britanski zajtrk

Za kosilo med tednom so priljubljena destinacija pubi in običajno ga sestavljajo kruh, sir, kumarice in hladno meso. Priljubljeno in preprosto kosilo je Cornish pastry- pogača z mesom, krompirjem in zelenjavo. Večerja je bolj bogata od kosila in nekatere tradicionalne jedi vsebujejo t.i. cottage pie- mleto meso in zelenjava v mesnem soku, prekrito z skorjo iz pire krompirja.

Shepherds Pie / Cottage pie
Shepherds Pie / Cottage pie

Pogosto so na mizi še korenčkova pita, slanina, biftek z jajcem, klobase s pirejem, črni puding. Slednji ni kakšna čokoladna sladica, kot se morda sliši. Gre za črno klobaso (poznano kot krvavica), ki je napolnjena s krvjo in svinjsko maščobo. Običajno se jé že za zajtrk. Zraven vsega uporabljajo Angleži veliko omak. K jagenčku pridejo za družbo čebulna, metina in zelišča omaka, k svinjini jabolčna omaka, k goveji pečenki pa od omak postrežejo hrenovo omako, angleško gorčico ali mesni sok. Izjemno priljubljen pa je tudi kečap. Velika Britanija je otoška dežela, zato so tu od nekdaj jedli ribe in morsko hrano. A žal se ta največkrat konzumira v obliki že omenjenega Fish&Chips-a, jed za katero nekateri pravijo, da je postala institucija. Domačini jo največkrat vzamejo za s seboj in pojedo ob obali, doma jo le poredko sami spečejo. Poleg tega je specialiteta še dimljena riba. In kje je omenjeni četrti obrok? Gre za znano popoldansko čajanko, ki je sofisticiran obrok. To lahko doživimo v večjih hotelih, kjer jo strežejo ob štirih popoldan in je sestavljena iz sendviča (priljubljen nadev je prekajen losos in kumarice), kateremu sledijo sladice in seveda vroč čaj z mlekom ali limono. Izven hotelov so si domačini klasično čajanko prilagodili po svoje, vendar čaj ostaja priljubljena pijača.

Irske in Škotske posebnosti
Osnovne jedi različnih regij Britanskega otočja so si sorodne, razlikujejo pa se v določenih posebnostih. Na Škotskem so pogoste ovsene torte in pecivo, tamkajšnje govedo pa sodi med bolj cenjeno meso. Najbolj znana škotska delikatesa je Haggis, ob kateri se nekaterim cedijo sline, drugim pa se obrača želodec. Jed je narejena iz ovčje drobovine. Sapnik, pljuča, jetra in srce so kuhani in nato mleti. To je zmešano z govejim lojem in ovseno kašo. Vse to napolnijo v ovčji želodec, ki je sešit in kuhajo tudi tri ure. Sodobni čas je prinesel s seboj vegetarijanski Haggis, ki ima z originalnim skupnega le ovseno kašo, a pravijo da je zelo okusen.

Haggis, zanimiva in nadvse bizarna specialiteta.
Haggis, zanimiva in nadvse bizarna specialiteta.

In če pogledamo še na Irsko, tamkajšnja kulinarika temelji na sveži zelenjavi, ribi, ostrigah, školjkah, kruhu. Tudi ti so doma krompirjeve jedi, črni puding in ogromno hitre prehrane.

Lokalne sestavine- atribut okoliških otočij
V zadnjih letih se britanska otočja (Shetlandsko, Kanalsko, Orkneysko) promovirajo tudi z gurmanskega vidika. Gre namreč za pristno izkušnjo, saj tam še živijo male pekarnice in mali mesarji, ki ponujajo le svoje izdelke. Lokalne sestavine so glavni atribut teh otokov. Med mlečnimi produkti na Orneyskih otokih največ pozornosti vzbuja tamkajšnji sladoled, ki je bogat in kremast, strežejo pa ga v vsaki restavraciji. Na Shetlandskih otokih poseben ugled uživata tudi ovčetina in Shetlandska jagnjetina. Povsod so doma ribje jedi, med katerimi so najbolj pogoste na krožniku postrv, losos in školjke.

Previous
Mascarpone

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.