fbpx

Priroda je čudesna: zašto tako dobro miriše kad pada kiša?

Miris nove knjige. Svježe pečeni kruh. I svježi miris kiše. Zašto su većini ljudi ti mirisi tako primamljivi? Zašto tako dobro miriše kad pada kiša?

Obstaja malo razlag, zakaj so nekateri nenavadni vonji za naše možgane tako prijetni. Še posebej, ko pada dež. In končno so ugotovili, na kakšen način se ta čudežna aroma proizvaja.

Prijeten, svež vonj je posledica organske spojine geosmin (katere ime je tudi izpeljano iz grških besed za “zemlja” in “vonj”), ki jo proizvajajo bakterije Streptomyces, ko umrejo. Človeški nos je občutljiv na geosmin in ga lahko zazna tudi v koncentracijah, ki so nizke (pet delcev na milijardo).

Zakaj je vonj dežja prijeten?
Zakaj je vonj dežja prijeten?

Leta 2017 je skupina strojnih inženirjev z uporabo visokohitrostnih kamer in fluorescenčnega barvila snemala kapljice vode, ki so padale na različne vrste tal, dakle dežne kapljice. Ko so kapljice dežja tolkle v tla s pravo hitrostjo, so se zračni mehurčki ujeli pod njimi. Med potovanjem mehurčkov na površino, so ti v zrak iztisnili več sto manjših kapljic, ki vsebujejo geosmin in bakterije. Bakterije preživijo v majhni kapljici približno uro, nato potujejo naprej z vetrom.

Včasih so tovrstne bakterije, ki jih kapljice prenašajo v zraku, lahko škodljive zaradi številnih prenašanja virusnih in potencialno smrtnih bolezni (npr. melioidoza, ki se širi med deževno sezono v jugovzhodni Aziji in severni Avstraliji), kar med drugim pojasnjuje tudi povezavo med dežjem in številnimi boleznimi, ki se prenesejo s potovanjem kapljic po zraku.

Više informacija

Više informacija:
priroda.com

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.